0

С тотици жертви и хиляди ранени в Израел и Газа, след като въоръженото крило на "Хамас" започна изненадващата операция, наречена "Потопът от Ал Акса". През целия ден правителствен самолет се опитваше да евакуира българи от Израел след терористичните атаки на „Хамас”. Кабинетът подготви евакуацията още в събота.

Правителственият "Еърбъс" все пак излетя в неделя по обед от Тел Авив към София и по-късно кацна на родна земя. Вече веднъж беше отложено излитането, но няма информация за причината, предаде NOVA.

На терминала в България сънародниците ни бяха посрещнати от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, председателя на Народното сърбрание Росен Желязков и Никола Минчев.

Заедно с 50-те българи на борда се качиха и други наши сънародници, които са пожелали да напуснат Израел.

На борда се качи и транспортният министър Георги Гвоздейков. Той благодари в пост във Facebook на екипите на редица институции за положените усилия през изминалата нощ.

Още 68 българи, които в момента се намират в Израел, ще бъдат докарани у нас с правителствения самолет. Машината ще извърши още един полет веднага, след като се получи разрешение от израелските власти, каза външният ни министър.

„Към момента няма заявка за евакуация на дипломати”, каза още Габриел. И категорично заяви позицията на страната ни за случващото се Израел – властите у нас строго осъждат нападенията там.

Транспортния министър, който пътува до Израел и обратно с правителствения самолет, заяви, че вече е сформиран и втори екипаж за следващия полет. И подчерта, че България е първата страна, която извежда свои граждани в организирана мисия.

„Нашата роля в момента е да покажем, че България има държава и тя се грижи за своите граждани, независимо от това къде се намират. Правим всичко възможно дори със скромния ресурс, с който разполагаме”, коментира председателят на Народното събрание.

Неговият заместник в парламента Никола Минчев поздрави българските власти за „адекватната и навременна реакция”.

СЛЕД БРУТАЛНАТА АТАКА: Израел е вече във война!

ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ: Стотици са убитите и ранените след нападението на "Хамас" (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНО! Пастор Иван Иванов пред „Телеграф“ от летището в Тел Авив: Паниката е неописуема, страхът взима надмощие!