0

М аските в училище се връщат заради грипа. Това реши областният оперативен щаб на Ямбол. Докато децата в Пловдив вече учат онлайн, учениците в Ямбол ще се предпазват с маски, а на входа на школата ще им мерят температурата.

Решението за обявяване на грипна епидемия дойде, след като здравните власти отчетоха заболяемост от 356.08 на 10 000 души при средна за страната 197.08 на 10 000, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Тя ще е в сила до 5 февруари включително.

Мерки

Общо 12 области у нас вече са обявили грипна ваканция, като такава вчера влезе в сила в област Шумен, Велико Търново, Варна и Перник. Във всички области са въведени временни противоепидемични мерки. Те включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забрана на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Първенец

Рекордьор по заболели от грип е София-област, а в столицата нивата все още са най-ниски в страната, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова по БНТ. „Грипната епидемия у нас се развива както и миналата година, с подобни характеристики. По COVID времето нямахме проблеми с грипа, но всичко друго се развива очаквано. В разгара на грипната вълна има доста голям брой заболели. Броят им расте бързо, което показва, че сме близо до пика на грипната епидемия“, обясни тя.

В някои от областите, които първи взеха мерки, като в Смолян има дори понижение на заболеваемостта. В Бургас е доста по-сериозна тенденцията на намаляване на случаите. В други както София-област обаче повишението продължава.