0

В тори пожар от Гърция навлезе в страната ни в района на планина Славянка. Той е на един километър от огнената стихия, с която вече над две седмици се борят нашите огнеборци. Засега няма опасност за населените места - селата Голешово и Петрово. "Правим спешно голяма просека с булдозер, за да спрем втория пожар и да не допуснем спускането му надолу към село Петрово, а огънят да си остане в този периметър от около 1200 декара.

Засега огънят е низов, но е активен. По същия начин сме гарантирали с просека, че източният фронт на пожара, който гори дни наред, няма да премине надолу към село Голешово. Хората вече изнемогват, на ръба на силите си са. Надяваме се и гръцките власти да започнат по-активно гасенето на двата пожара, те работят само с летателна техника, не ползват жива сила на терен", каза тази сутрин Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци. 130 са нашите огнеборци в района на двата пожара - пожарникари, горски и военни.

Те ще получат помощ по въздух от два испански самолета, шведските самолети вече са си отишли. Военни хеликоптери също ще продължат да обливат двата пожара в планина Славянка. Прави се всичко възможно, за да се ограничат напълно пожарите, а след това и да се потушат. Помощта от въздуха е от огромно значение това да се случи.

Периметърът около предполагаемите минни полета е обезопасен. Има места, където пожарът е навлязъл у нас на 200 метра след граничната бразда с южната ни съседка. Горят предимно стари дънери, треви и храсти. Огнищата в периметъра на пожара се гасят с тупалки, лопати и пръскачки, защото няма как на място да достигнат противопожарни коли и специализирана техника. Теренът е пресечен и има голяма денивелация, на места е на практика недостъпен.