0

Н ие винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната и винаги сме били готови със състав на правителство, което всеки път сме го казвали, още от първия път, когато бяхме на консултации преди три години. Това каза председателят на парламентарната група (ПГ) на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Друг е въпросът дали тази формула ще срещне разбиране в този състав на това Народно събрание – не, няма да срещне, всички ние сме наясно с това и е излишно да го коментираме, защото конфигурацията там е изцяло обслужваща интересите на други държави и на чужди посолства, посочи Костадинов. Парламентарни избори в този момент не просто са наложителни, те са задължителни, каза лидерът на "Възраждане". По думите му безвремието, в което е попаднала държавата, убива България с темпове от порядъка на около 80, 90 хил. души на година.

ДЕНКОВ СЛЕД СРЕЩАТА ПРИ РАДЕВ: Ако не постигнем съгласие с първия мандат, отиваме на избори

Според него това политическо статукво, този политически модел – олигархично-посланически, е не просто вреден за държавата, той убива държавата. Ето защо в тази ситуация, меко казано, предсрочните избори са задължителни и наложителни, защото изходът от тази перманентна политическа криза, в която държавата ни се намира и затъва вече повече от 30 години, е с тотална промяна на сегашния политически олигархично-посланически модел, в който правителствата се назначават директно от чужди посланици, каза Костадинов.

Той смята, че националният интерес изисква в момента да има предсрочни избори. Ние сме скептични, че това ще се случи с оглед на сегашните преговори, които се водят. Виждаме, че държавата в момента се разделя по един феодален олигархичен модел – главният прокурор – за едните, една част от регулатора – за другите, друга част от регулаторите – за третите, за едните – пет министъра, за другите – 15, двама, трима ще ги дадем по съвместителство на Пеевски, каза Костадинов. Той добави, че това не е демокрация и държава. Според него единственото решение са предсрочни парламентарни избори.

При положение, че имаме предсрочни парламентарни избори и те повторят близка конфигурация, тогава според вас как ще се продължава, попита Румен Радев. Никой не може да каже каква ще бъде конфигурацията, най-малкото защото всички ние много добре знаем, че в България към настоящия момент трудно можем да имаме доверие на социологическите фирми, отговори Костадинов. По думите му, ако разсъждаваме така, тогава да отложим изборите или въобще да не ги провеждаме, защото какъв е смисълът от избори, щом се получават едни и същи резултати, попита той. "Ако следваме тази логика, дайте да развъртим тогава изборите на томбола или да даваме мандатите на някой, който примерно наддаде", добави той.

ПО РЕД НА НОМЕРТА: ГЕРБ-СДС на консултация при президента (ВИДЕО)

„Вие самият също имате вина за това, че ситуацията в държавата е такава, защото миналата година беше погазен тежко най-демократичният порив на българите след 1989 г., желанието ни за референдум за запазване на българския лев беше тежко погазено“, обърна се Костадинов към президента. По думите му е била погазена Конституцията и Конституционният съд също е погазил Конституцията. Вие трябваше тогава да застанете в позиция в защита на българския народ, а Вие не го направихте, коментира още Костадинов. Радев отрече това да е вярно.

Вие сте държавния глава и бяхте една от двете институции, в които ние много вярвахме - президентството и Конституционния съд, като опора на законността в държавата. За съжаление, вече не вярваме в нито една от двете институции, каза Костадинов.

Тъжното е, че Вие с Вашето поведение узаконихте беззаконието, каза още депутатът.