1

„Възраждане“ предложи всички пенсионери в държавата да получат 100 лева добавка за пенсията си за великденските празници. Това съобщи на брифинг в парламента депутатът от „Възраждане“ Георги Георгиев.

Предложението им е във връзка с това, че от ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха предложение, което казваше, че всички пенсионери под линията на бедността трябва да получат по 75 лева добавка за великденските празници. 

ПАК КРЪСТОСАХА ШПАГИ: Спор за великденски добавки, ще зарадват ли пенсионерите за празника?!

„Ние от „Възраждане“ казваме: „Защо пенсионерите, които са под прага на бедността? Един пенсионер, който има пенсия от например 528 лева, не заслужава ли да получи добавка? Това е с два лева повече от прага на бедността, този пенсионер по-малко беден ли е от останалите?“. Затова ние от „Възраждане“ внесохме такова предложение, за да коригираме тази дискриминация и несправедливост“, каза Георги Георгиев. 

Според него е много е важно да се уточни, че предложението на ГЕРБ и ДПС не е подкрепено финансово.

„Ние от „Възраждане“ сме внесли предложение, с което казваме от къде ще бъдат средствата, с които ще се осигурят средствата за добавките за пенсионери както за Великден, така и за Коледа. От сметката на допълнителното задължително пенсионно осигуряване - от април месец до края на годината да се прехвърлят на сметката на Държавното обществено осигуряване. Така в сметката на Държавното обществено осигуряване ще постъпят допълнително над 1,5 милиарда лева, с които ще се подсигурят пари за добавки към пенсиите и също така ще остане 1 млрд., който ще покрие част от големия дефицит в държавното обществено осигуряване“, обясни депутатът. 

Той посочи още, че ГЕРБ и ДПС са се опитали да направят предизборен популизъм на гърба на българските пенсионери.

"Едно такова предложение, според нас от „Възраждане“, би трябвало до излезе от Комисията по труда и социалната политика, подкрепено от всички политически формации", каза Георги Георгиев.

"Точна това ще предложим на заседанието на комисията. Във вторник ГЕРБ вкараха това предложение и днес веднага се прави комисия във връзка с това предложение, което е в разрез с правилника на Народното събрание“, обясни депутатът на „Възраждане“.

Той добави, че пожелава на финансовия министър в оставка да живее с толкова, с колкото живеят пенсионерите, за да види как оцеляват.

ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха вчера промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), които предвиждат великденски добавки за пенсионерите под прага на бедността. В проекта се предвиждат еднократна помощ от 75 лева за най-бедните пенсионери. Според разчетите мярката ще струва около 40 милиона лева и ще обхване 534 000 пенсионери.

Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика, тя дели пенсионерите на групи, каза по-късно министърът на финансите в оставка Асен Василев на брифинг в Министерството на финансите във връзка с предложението.

Междувременно соцлидерът Корнелия Нинова видя предизборна пиар акция в идеята за великденските надбавки.​