0

К раят на учебната година за стотици хиляди деца настъпва тази седмица. Кипят неистови приготовления и масово събиране на пари за класната. Това провокира „Телеграф“ да провери темата. Оказа се, че масово по-напористи майки и татковци буквално рекетират останалите с високи суми от порядъка на 50-100 лв. на дете.

В социалните мрежи също е пълно с дискусии по темата „за“ и „против“ подаръка за госпожата и на каква стойност е допустимо да е той. Някои признават, че се съгласяват да дадат повече от неудобство и за да не си развалят отношенията с инициаторите на кампанията.

Каса

Във всеки клас, особено в началния курс на обучение, има каса, като за касиер обикновено се избира някой по-активен родител. От първи до четвърти клас се събират за две госпожи - за класната и за учителката от занималнята. „Телеграф“ се допита до родители и се оказа, че от семейство се събират между 30 и 50 лева, но се стига и до суми от по 100 лв. Така, ако в един клас има между 25 и 30 малчугани, изненадата за учителката може да стигне от 900 лв. до 3000 лв.

Почивки 

Почти не се случва парите да се дават в брой. Обикновено се правят гифт карти, с които може да се пазарува, организира се почивка в СПА курорт или пък се купува луксозен подарък като лаптоп или бижу. Потребители в социалните мрежи пък съобщават и за случаи на покупка дори на инвестиционно злато.

Педагогът от 29 СУ „Кузман Шапкарев“ Яна Йорданова: Не бих приела скъпи дарове

“Не бих приела скъпи подаръци. Според мен това не е редно“, каза пред „Телеграф“ класната на 8 Б клас в 29 СУ „Кузман Шапкарев“ Яна Йорданова. Тя е преподавател по български език и литература, но обучава и по-малки ученици. „Едно цвете е напълно достатъчно. Подарявали са ми и пано, изработено от самите ученици. Този подарък ме зарадва най-много, защото са проявили креативност“, допълни преподавателката.

Майката Емилиана Николова: Няма лошо, но сумата да е в разумни граници

“Не виждам нищо лошо в подаръците за учителя, особено ако детето проявява привързаност към него”, заяви Емилиана Николова, майка на първокласничка в столично училище. „Това е жест на уважение. Разбира се, сумата трябва да е в разумни граници”, допълни Николова. По думите й разумно означава не повече от 15-20 лв. от семейство. Тя е категорично против луксозните дарове за класната. „Другото е изхвърляне”, категорична е майката. По думите й в класа на детето й подарявали на учителката или ваучер за театрална постановка, или такъв за покупка на книги. Точно такъв е бил случаят с края на учебната година. Подаръкът е придружен с цветя. Част от събраната сума отишла за почерпка на децата по случай успешното преминаване във втори клас.