0

К алендари за новата 2024 година със снимка на Паметника на Съветската армия пуснаха в платформите за безплатни обяви, видя „Телеграф“. Цената им е различна, като варира от 8 до10 лева за брой. Моделите са във формат А4, като някои имат надпис „Ние ще помним“. Снимката на календарите е с паметника преди демонтажа му.

СЛЕД РАЗКОСТВАНЕТО МУ: Захвърлиха частите на МОЧА в калта(СНИМКИ)

Припомняме, че на 9 декември започна демонтажът на монумента. След като бяха разрязани и свалени фигурите, съдът го спря. Паметникът на Съветската армия, разположен в Княжеската градина в София, е посветен на Съветската армия и издържан в стил социалистически реализъм. Построен е с пропагандни цели от комунистическия режим между 1952 и 1954 година. В страната в много градове са издигнати такива паметници в периода от 1944 до 1989 година. Като изцяло демонтиран и претопен е този на Альоша в Пловдив.

Предмети

В социалните мрежи се продава и календар с лика на Йосиф Сталин. Цената на голям плакатен календар е 1,50 лв. за брой. Има и джобни по 0,50 лв.

Сред предложенията със социалистически и съветски мотиви е чаша със Сталин, както и с други съветски лидери. Цената е 10 лева за брой.

Една от интересните находки в платформите с обяви е снимка на бившия комунистически лидер Тодор Живков с автограф от него за 10 лева. В описанието е обяснено, че е от 1992 г., размерът й е 13/18 см, но има вариант да се отпечата и в друг размер. Има и оригинални новогодишни картички с поздравления и подпис на бившия първи от 1988 година. На тях освен пожелания е изписано името и длъжността на Тодор Живков. Цената им е 25 лв. Почитателите на Тато могат да се сдобият и с голям негов портрет, какъвто имаше почти във всеки кабинет на държавни институции и училища, за 145 лв.

Часовник

Награден изключително рядък мъжки часовник от 1969 година се продава още на цена от 180 лева. Това е изключително рядък часовник, специално поръчан за Централния комитет - висш орган на Българската комунистическа партия. Предназначен за награда на висшата партийна върхушка, начело с Тодор Живков, по случай 25 години от завземането на властта на 9 септември 1944 г. Бил е притежание на бивш член на ЦК на БКП, пише в описанието на обявата. Часовникът е позлатен и работи перфектно. Като въпросния часовник са изработени общо 137 броя - колкото са членовете на ЦК на БКП през 1969 г.