0

О т СДС излязоха с искане за оставка след приема в руското посолство в София, организиран по случай Деня на Русия. Поводът е присъствието на председателя на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

„В СДС сме възмутени от присъствието на председателя на БЧК Христо Григоров на приема в руското посолство в София”, обявиха сините.

„Докато Кремълските агресори избиват невинни хора в Украйна и предизвикват хуманитарна катастрофа с взривяването на язовира „Каховка”, шефът на организация, която трябва да олицетворява хуманност и солидарност в най-висша степен, коленопреклонно се явява пред Митрофанова да изрази верността си към Русия и Путин”, подчертаха от СДС.

Според тях „този човек вече няма нито морална, нито институционална тежест и незабавно трябва да освободи поста  си. В противен случай ще дискредитира Българския червен кръст не само в България, но и в целия свободен и демократичен свят, към който Григоров очевидно не принадлежи”.

Тържественият прием, който се състоя в навечерието на Деня на Русия в руското посолство в София, бе отразен от ТАСС и БТА.

На събитието присъстваха лидери на "Възраждане", както и български социалисти, ветерани, представители на много български обществени организации, на Българската православна църква, учени и културни дейци.

Сред гостите бяха Румен Петков и Петър Корумбашев, както и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

С руския посланик Елеонора Митрофанова под портретите на Владимир Путин и Сергей Лавров са се снимали лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и представители на партията.

Такива кадри публикува в социалните мрежи и най-големият любовчия сред бившите футболисти Благой Георгиев, по известен като Благо Джизъса.

Посланикът на Русия в София се обърна към гостите с приветствие за празника и отбеляза, че в днешно време всички живеят в епоха на кардинални промени.