0

Ч етири денонощия бяхме в ада. Това сподели за „Телеграф“ зам.-кметът на община Болярово Нина Терзиева вчера, докато 35 къщи в село Воден все още догаряха, унищожени от огнената стихия, обхванала крайграничната община.

ПЛАМЪЦИТЕ СЕ РАЗРАСТВАТ: Пожари в Пловдивско погълнаха 15 вили!

15 от къщите са основни жилища за притежателите им. Загубилите покривите над главите си са се подслонили при близки и познати. Данни за пострадали хора и животни няма. 

Шок

„Хората са в шок, буквално не са на себе си - каза Терзиева и допълни:  - Те наистина очакват помощ от държавата и общината.“

Доброволец пострада при пожар!

„Адът продължава четвърто денонощие. Температурите са над 40 градуса. Вечер вятърът затихва, но през деня има много силни пориви. Така непрекъснато огнищата на пожара се местят от едно място на друго. В сряда горящата площ беше над 3000 дка, сега не знам колко е. Вертолети се включиха в Антоново и Воден, в Шарково и Крайново. Не му се вижда краят“, изрече в скороговорка Терзиева, която през цялото време е била насред огнищата.  

Борба

Вчера селото бе почерняло от пожарникари, полицаи и жандармеристи, включително и огнеборци от Турция. Стотици доброволци от цялата страна също влязоха в селото, след като в сряда не бяха пуснати заради риск от задушаване. Социалните служби и общински комисии минаха и направиха опис на щетите, за да могат да се подготвят документи за кандидатстване за помощи пред Агенцията за социално подпомагане и общината.

„По 4-5 хиляди лева ще получи всяко пострадало домакинство, загубило основното си жилище, от АСП. Отделно Общинският съвет ще гласува някаква сума. Кметът каза, че ще е възможно максималната. Много хора изпращат храна, вода и вещи от първа необходимост. След като видим от какво имаме нужда, веднага ще обявим дарителска сметка. Огънят продължава и още нищо не е ясно“, каза още Терзиева.

ТЕЖКАТА БИТКА С ОГЪНЯ: Потушиха пожара край Стара Загора!

Вчера пожар се разгоря и на входа да Харманли, като опасно доближи вилна зона и бензиностанция. Спряно бе движението по пътя за Любимец поради понижена видимост.

Загл. Партиите поискаха повече пари и оставки 

Тихомира Михайлова 

Прекрояване на бюджета, повече пари за нова техника и средства за компенсиране на пострадалите, включване на армията и оставки на министри. Това поискаха партиите в НС заради пожарите, които бушуват в страната. Теменужка Петкова от ГЕРБ поиска изслушване на финансовия министър Людмила Петкова. На свой ред ПП-ДБ пак заговориха за оставката на МВР министъра Калин Стоянов. „Никога досега цяло село не е горяло. МВР има ресурса. Касае се за лошо управление от ръководството на МВР“, заяви Явор Божанков и напомни, че през февруари са осигурени 169 млн. лв. за 385 автомобила за борба с горските пожари.

Оставката на Стоянов, но и тази на премиера Димитър Главчев поискаха от „Възраждане“. От своя страна един от председателите на ДПС -  Делян Пеевски, защити правителството. „Правителството си е на мястото - премиерът, вътрешният министър, военният министър. Хората работиха, но нямат нищо, с което да работят. Машини няма“, каза той.

В крайна сметка бяха проведени две заседания на бюджетната комисия и среща на председателския съвет. След него бяха внесени два проекта за решения – на ГЕРБ и ПП-ДБ. С тях МС се задължава да вземе мерки за подпомагане на пострадалите, да осигури нужните пари и всяка седмица да докладва на НС как се справя.

Нов рекорд в Русе

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Пореден температурен рекорд бе отчетен в Русе. При измерването в 15,15 часа вчера живакът показваше 40,6 градуса на сянка, съобщиха от Хидрометеорологичната станция към Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. Предишният рекорд за 18 юли е от 2007 г., когато са отчетени 40,2 градуса на сянка, уточняват от станцията. Вчера за трети пореден ден температурата в Русе бе над 40 градуса. От лечебните заведения в града констатират увеличение на случаите на топлинни удари. 

Героят Светльо дойде в съзнание

19-годишният фен на Левски Светослав Димитров е дошъл в съзнание и е разговарял с лекарите, които се грижат за него в УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив. Младият привърженик на „сините“ пострада при гасенето на пожарите в Хасковска област, като получи над 50% изгаряния по ръцете и тялото. Вчера се очакваше Светльо да бъде опериран, като състоянието му оставаше критично.