0

В исшият съдебен съвет откри процедура за избор на нов главен прокурор. „За“ гласуваха 12 от членовете на съвета, а 4 бяха против „против”.

Несъгласни да се стартира избора бяха Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и шефката на ВКС Галина Захарова.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков предложи да не се бърза толкова и да се отложат с една седмица издигането на номинации.

Малко преди да се вземе решението, кадровиците на Темида обсъждаха часове наред валидността на избора на Борислав Сарафов за временен обвинител №1 само от Прокурорската колегия. Според правосъдния министър Атанас Славов това е редно да стане от Пленума на ВСС. Тезата му се подкрепя от членове на съвета и от Съюза на съдиите.

„Няма спор - указът на президента от 15 юни влиза в сила в момента на неговото подписване. Валидността на решението на Прокурорската колегия може да се оспори само пред ВАС. Правомощията на Пленума са само да организира дейността на съдебната власт, да избира и освобождава „тримата големи“ и правомощията не могат да бъдат разширявани. Правомощие на колегиите е да кадруват“, заяви председателят на ВАС. „Пленумът не може да осмисля решенията на колегиите. Тази дискусия е само за информация на обществото. Тя не може да има решение“, каза и председателят на ВКС Галина Захарова.

Проверка на „Телеграф“ установи, че вече има внесени жалби във ВАС против решението на Прокурорската колегия, но в сайта на ВАС не е посочено от кого.