0

З аплашиха новия владика на Сливен Арсений с участта на Варненския митрополит Кирил, който се удави при доста мистериозни обстоятелства. В момента случаят се проверявал от компетентните органи, разкри пред „Телеграф“ отец Силвестър Янакиев.

Закани

По думите му заканите дошли в социалните мрежи, но някои от тях прозвучали доста злокобно и сериозно. „В момента проследявам едни такива закани, които са малко по-сериозни, които вече са работа и на службите. Един например бе написал, че новият владика ще бъде посрещнат с тояги.

ОФИЦИАЛНО: Светият синод избра новия Сливенски митрополит

Друг се закани, че ще му бъде устроено посрещане като на Варненския митрополит Кирил, който се удави, царството му небесно. А това си е закана за убийство. В момента това се разследва. Аз мисля, че са само приказки, и дано да е така, но е време тези Фейсбук хора, които смятат, че всичко им е позволено да говорят, да получат необходимото напътствие да внимават“, коментира сливенският поп.

Сливенска епархия е една от богатите у нас с имоти и по Черноморието и в Странджа. Върху плещите на новия митрополит ще легнат тежки проблеми с църковни земи, които се използват неправомерно. Другият проблем бил безотчетността на храмовете, особено по Черноморието.

ВТОРИ ОПИТ СЛЕД КАСИРАНЕТО: Плашат с бойкот изборите в Сливен

„Отдавна не им е правена ревизия и някои от тях са прекалили с употребата на църковни средства за лични нужди. Има свещеници, които доста са сърбали, казано по сливенски. Някои от тях са направили хотели. Отчитат 1200 кг свещи, а реално продават 5 тона месечно“, сподели отец Силвестър. Той издаде, че заканата за убийство е дошла именно от мирянин в Несебър.

Посрещане

На фона на протестите след касираните първи избори (от 18 февруари) новият Сливенски митрополит Арсений бе посрещнат доста топло и тържествено вчера в епархията. Първо той се срещна с духовници в храм „Света Троица“ в Крушаре – първото село на границата със Старозагорска епархия.

Кметът на града посрещна новия духовен водач на Сливенска епархия на площад Хаджи Димитър

 Кметът на града посрещна новия духовен водач на Сливенска епархия на площад Хаджи Димитър
БТА

Там проехтя камбанен звън, имаше песнопения и килим от розови цветя. После пред паметника на Хаджи Димитър младият владика бе приветстван и от кмета Стефан Радев и представители на различни местни институции. На площада бяха още Варненският митрополит Йоан, Пловдивският Николай, Старозагорският Киприaн и Русенският Наум.

Въдворяване

Въдворяването на Арсений бе извършено в сливенския храм „Св. Димитър“, където бе първото му служение като Сливенски митрополит. На него обаче никак няма да му е лесно, тъй като миряните са разделени 50 на 50 в настроенията си, научи „Телеграф“.

Двама епископи са избраните кандидати за Сливенски митрополит

Разделение имаше и в Св. Синод сред архиереите, тъй като той бе избран в неделя за предстоятел на Сливенска епархия със само 7 от общо 12 гласа. Така на 37 години митрополит Арсений стана най-младият член на синода.

В своите първи слова той даде да се разбере, че не питае реваншистки настроения: "С молитва към Бога, със свидетелство за единение и любов вярвам, че ще преодолеем всички трудности и изпитания, пред които ще бъдем изправени в това нелеко, отговорно архипастирско служение, подкрепен от свещенослужителите на Сливенска епархия!"

Четете още в „Телеграф: Чудеса и Вяра“ на 29 май.

*Автори: Любомир Старидолски, Константин Събчев