0

Е пархийски избиратели са се заканвали на всеослушание, че ще бойкотират днешните избори за митрополит в Сливен. Притеснени  миряни разкриха пред „Телеграф“, че вариантите за „това пъклено дело“ били два: да се отиде за гъби или да се пускат в урната празни (недействителни) бюлетини.

План

По план тази неделя трябва да бъдат избрани двама от шестте допуснати до вота епископи, като финалният кръг е идната неделя в София. За да се стигне до него обаче, финалистите трябва да получат мнозинство от минимум 22 гласа от 42-мата избиратели. В случай че 21 от тях например решат да пуснат недействителни бюлетини или въобще да не дойдат, вотът ще бъде блокиран.

СКАНДАЛНО: Светият синод остави Сливен без митрополит!

„Приказки има всякакви, но каква ще е действителността на 19 май само Великият Бог знае. Моето усещане е, че всички избиратели ще дойдат, защото е важно да упражнят гласа си. А вече какво ще решат да правят на място, е трудно да го кажа предварително. Ако се случи да има кворум с недействителни бюлетини, те ще се броят. Може да се стигне и да правим няколко тура още същия ден, докато се получи мнозинство за кандидат“, коментира пред „Телеграф“ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Кончина

След кончината на сливенския митрополит Йоаникий той бе назначен от Светия синод за временен наместник на овдовялата епархия със задачата не само да проведе тежките избори там, но и да й направи ревизия.

Страстите обаче се нажежиха и се стигна до протести, след като първите избори на 18 февруари бяха касирани заради сигнали за манипулации. Две седмици преди Великден пък победителят от първия вот – епископ Йеротей (игумен на Поморийския манастир и викарий на покойния дядо Йоаникий) – заедно с още трима владици отпадна от новата листа, определена чрез гласуване в Светия синод. Това разочарова мнозина от местните духовници и миряни. Други обаче го приветстваха, изтъквайки, че т. нар. статукво е влошило качеството на църковния живот. 

След касирането на изборите за митрополит: Сливенска епархия на бунт против синода

Кандидати

Така за стола на покойния сливенски митрополит (в поне два тура) тази неделя ще спорят не 10, а само 6 епископи: Величкият Сионий (игумен на Троянския и Бачковския манастир) Знеполският Арсений (викарий на Пловдивския митрополит Николай), Мелнишкият Герасим (главен секретар на Светия синод), Браницкият Пахомий (ректор на Софийската духовна семинария), Главиницкият Макарий (викарий на Русенския митрополит Наум) и Велбъждският Исаак (втори викарен епископ на Софийския митрополит).

Варненският митрополит Йоан: Оттеглям подкрепата си за синодалната наредба!

Духовни околии

Тяхната съдба е в ръцете на епархийските избиратели. Дядо Йоан обясни още, че всяка от 7-те духовни околии в Сливенска епархия излъчва по 6 души - трима клирици и трима миряни, или общо 42-ма делегати с право на глас.

Директно излъчване

„Между 11,30 и 12 часа започва гласуването в Сливенската митрополия. Всичко ще се излъчва директно (по интернет), както и предишния път. За да влезе някой във финалната двойка, трябва да получи минимум 22 гласа“, разясни Варненският митрополит.

Ако разумът надделее и не се стигне до бойкот на канона, то финалният трети тур ще бъде другата неделя (26 май) в София. Тогава архиереите ще определят името на новия Сливенски митрополит с последно гласуване в Синодалната палата. При негативен развой днес обаче има риск да бъдат отложени изборите и за новия патриарх на България, които бяха насрочени за края на юни.