0

П од силен натиск от страна на миряни Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оттегли подкрепата си за скандалната синодална наредба от 24 февруари в разрез с Устава на БПЦ.

СКАНДАЛНО: Светият синод остави Сливен без митрополит!

Тя променя начина, по който ще се избират митрополитите в България, което вече ще става само от Светия синод без участието на духовници и миряни от съответната епархия.

Владиката вчера мотивира пред „Телеграф“ християнското си отстъпление с безпокойството, което решението на Синода е предизвикало в неговата епархия. „Хората бяха смутени. За мен това е болезнено, защото не такава бе идеята да се всяват раздори и разделение. Но понякога има ситуации, в които човек трябва да вземе бързо решение“, обясни митрополит Йоан защо първоначално е гласувал „за“ наредбата.

Среща

„Ситуацията в Сливен също е много сложна. Ето в четвъртък имам среща с част от духовниците, които протестират там. Те трябва да се успокоят, защото не може с този бунтарски дух да се върви без благословение в Църквата.

ИЗБИРАТ НАСЛЕДНИК НА ЙОАНИКИЙ: Йеротей срещу Михаил за трона в Сливен

Факт е, че вследствие на жалби за нарушения и подготвена преписка 10 архиереи гласуваха „за“ касиране на епархийските избори в Сливен, проведени на 18 февруари. Двама бяха против. Така че това не е личностен, а принципен въпрос“, обобщи ситуацията владиката.

След касирането на изборите за митрополит: Сливенска епархия на бунт против синода

По думите му сега е необходимо едно уталожване на страстите, защото в последно време „много хора си позволиха да обиждат Светия синод. А след като се установи църковният мир, вероятно ще се премине към нов избор на сливенски митрополит“.

ЧУДЕСА И ВЯРА: При тежко болен патриарх и проверка от НАП: Две лобита в БПЦ воюват за Сливен

„Самата идея митрополити да се избират от митрополитите не е чужда на Църквата. Само че в нашите условия се оказа, че не може да бъде приложена с наредба, тъй като влиза в разрез с Устава на БПЦ-БП. Така че тази идея трябва да се обсъди на Църковен събор и с Божията помощ да се вземе решението там“, обясни дядо Йоан. Следващото заседание на Св. синод е на 12 март.

Междувременно стана ясно, че и Врачанският митрополит Григорий също се е отметнал от наредбата.