0

А гатополският епископ Йеротей, викарий на Сливенска митрополия, и Константийският епископ Михаил, викарий на Ловчанската епархия, са двамата претенденти, които ще се изправят в пряка битка за митрополитския престол на Сливенска епархия.

Двамата бяха определени от 42-ма избиратели от седемте духовни околии на епархията да бъдат изпратени за избор за наследник на починалия митрополит Йоаникий. Изборът измежду двамата ще бъде направен на заседание на Светия синод идната неделя.

Гласуване

Както се очакваше, Йеротей бе избран още на първия тур с категоричното мнозинство от 26 гласа при минимум изискуеми 22. Той бе следван от Знеполския епископ Арсений със 17 гласа, Константийския епископ Михаил – 11 гласа, Браницкия епископ Пахомий – 8 гласа, за Главиницкия епископ Макарий – 7 гласа, Мелнишкия епископ Герасим – 5 гласа, Смоленския епископ Висарион – 4 гласа, Белоградчишкия епископ Поликарп и Величкия епископ Сионий с по два гласа и Велбъждския епископ Исаак – един глас.

Очаквано

Изборът на епископ Йеротей бе очакван, тъй като вярващите от митрополията по правило дават гласа си за човек от тяхната епархия. Роля изигра и църковната традиция. Според нея при кончината на митрополит наследникът му обикновено се избира измежду неговите викарии. Местните споделят, че в последните три години епархията де факто е била ръководена от Йеротей, който е успял да потуши стари конфликти по места, както и да предотврати някои неизгодни сделки с църковни имоти.

Изненада

Изненадата дойде при втория тур, на който делегатите не гласуваха очакваното доверие на втория кандидат - епископ Арсений. Той остана със същите 17 гласа, а този път 22 гласа събра Михаил. Така се потвърди старата католическа мъдрост, че който влиза в конклава като папа, си излиза пак кардинал. Запознати с особеностите на епархията споделиха за „Телеграф“, че местните не са искали епархията да се управлява от протеже на Пловдивския митрополит Николай, за какъвто се счита Арсений.

Дилема

Резултатите от вота поставят Синода в затруднено положение. В момента митрополитите са разделени на два лагера, като за всеки от тях спечелването на овакантеното място е стратегически въпрос, тъй като то ще се отрази на везните в бъдещата битка за патриаршеския престол, която рано или късно ще последва.