0

Е дин от най-търсените от туристите в София културно-исторически обект е пред риск от затваряне. Посещенията на Боянската църква се превръщат в проблем и застрашават самото й запазване като дейност, алармираха пред „Телеграф“ от  асоциацията „Българските туроператори и туристически агенти“.

„Настояваме пред министъра на културата Кръстю Кръстев да се дигитализира процеса за посещения в църквата“, обясни пред „Телеграф“  Даниела Стоева, зам.-председател на асоциацията.

Тефтер

„Проблемите, които изложихме в писмо до министър Кръстев, не са от вчера и наистина не търпят отлагане. От години туроператори и екскурзоводи се оплакват от остарялата система за резервиране на посещения на групи, при която се налага обаждане по телефона и последващо записване на ръка на заявката в тефтер. Освен че да се свържеш по телефона понякога е предизвикателство, което отнема дни, това съвсем не гарантира, че в определения час групата ще може да посети обекта. Засега  "дигитализирането" на процеса се свежда до изпращане на имейл - действие, което обаче не гарантира резервацията, тъй като отново изисква ръчна обработка и човешка намеса на финалния етап. Случва се приемащият заявката просто да забрави да я запише и тогава ставаме свидетели на неприятни сцени при дублиране на две заявки, особено като се има предвид  и изискването в обекта да не влизат повече от 8 души - условие, наложено за опазване на църквата“, обясни Стоева.

Рискове

Въпреки това не са единични случаите, когато за да се избегнат скандалите, в църквата влизат повече хора от разрешеното. А това излага на риск съхранението и дори съществуването на обекта. В това отношение просто трябва да се помисли за редуциране на групите, които посещават обекта. Те трябва да бъдат подбрани от туристи, особено чуждестранни, които наистина имат специален интерес към историята. Също така отдавна има и идея да се направи някаква реплика на храма с копия на най-значимите стенописи, смята Стоева.