0

П орции с малини и боровинки ще бъдат включени в храненето на децата в детските градини и училищата.

Това предвижда изменение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения.

СЛЕД УЧЕНИЦИТЕ: Извиняваме и децата в градините по семейни причини до 15 дни!

Тези нови за схемата „Училищен плод“ плодове ще се предоставят четири пъти в учебната година, като порциите ще са по 125 грама.

В мотивите за включването на нови плодове е записано, че разширяването на асортимента допринася за постигане на основната цел, а именно създаване на здравословни хранителни навици у децата и учениците. 

Отзвук 

Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ приветства предложението за новите плодове и посочи, че основната цел е децата да се хранят здравословно и разнообразно.

СЕФТЕ: 6000 деца без място в забавачката!

Алексиева каза още, че едва ли ще е проблем за родителите, че тези плодове са алергени, тъй като децата, които имат проблем с тях, са запознати с факта, че не трябва да ги консумират.

Основно проблемите не са с вида на продуктите, които се дават безплатно на децата, а с качеството им, обясни Алексиева. 

Местно

С предложените изменения на наредбата се цели увеличаване дела на местните и биологично произведени продукти в доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата в страната.

Обявиха броя на свободните места в яслите и детските градини в София

Броят на доставките на биологично произведени зеленчукови, плодови и млечни продукти да бъде 9 от общо 50 за цялата учебна година вместо досегашните 4-6 бр. биологични доставки.

Предвидено е също така не по-малко от 26 от конвенционално произведените и всички биологични плодове и зеленчуци, доставяни по схемите, да бъдат произведени от български земеделски стопани.

Новото изискване заменя досегашното 1/2 от доставките на плодове и зеленчуци да бъдат от земеделски стопани.

Сред целите на проекта е възможността за директното закупуване на продуктите от признати групи/организации на производители, което е в унисон с националната политика за сдружаване на земеделските производители.