0

Ж ълт код за горещо време е обявен за днес, 23 август, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в западната половина от страната ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, който до края на деня в повечето места ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в София - около 33°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще се задържи по-високо от средното за месеца.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са от 29° до 32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра 20°.

През следващите дни през страната ще премине слабо изразено атмосферно смущение. Ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, по-значителни след обяд.

В четвъртък на отделни места в Северна и Западна България, а в петък - в Източна и планинските райони ще превали краткотраен дъжд, възможно е и да прегърми. Вятърът ще е слаб, в западните райони вятърът временно ще се ориентира от северозапад, впоследствие ще стане северен, а в източните ще остане с източна компонента. Температурите ще се понижат съвсем слабо и в петък максималните ще са между 30° и 35°.