0

Н ай-голямата морга у нас, тази в Александровска болница в София е спряла да приема трупове. Не се извършват и аутопсии за съдебно-медицински експертизи. Причината е липса на място за съхранение на телата. За това е алармирал главният прокурор Борислав Сарафов в писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до министъра на здравоепозването д-р Галя Кондева, научи „Телеграф“.

„Това не само ще създаде изключителни затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София-град и София-област, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебно-медицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди“, обяснява в писмото си Борислав Сарафов.

Извън камерите за съхранинение на трупове към 22 юли вече има 23 тела. Най-старите лежат в моргата от 2006 г. и вече са букнално мумифицирани.

Сарафов посочва, че това ще доведе до затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София-град и София-област. По думите му дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебно-медицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди.

Главният прокурор е категоричен, че организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебно-медицински експертизи. Той настоява да бъдат взети мерки за преодоляване на критичната ситуация.

За подобен проблем с местата за трупове „Телеграф“ пръв писа още през есента на миналата година. Тогава стана ясно, че стотици тела задръстват моргата в Бургас. Голяма част от тях са на бежанци и се съхраняват в стари хладилници за сладолед.

ЗЛОВЕЩО! Странджа и Сакар - осеяни с трупове на бежанци! (ВИДЕО)

СХЕМА! Умрели бежанци в България вкарват родата в ЕС