0

Н ад 110 снегопочистващи машини извършваха обработки в София във връзка с валежите от сняг тази нощ, съобщиха от Столична община.

След началото на снеговалежа във вчерашния ден на цялата територия на Столична община са направени обработки със смеси срещу заледяване. Във всички райони са обработени трасетата, по които се движи градския транспорт, основни улици в кварталите, Южната дъга на Околовръстен път, стръмни участъци и общинските пътища.

В Природен парк „Витоша“ са опесъчени планинските пътища „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златните мостове“.

В момента се извършват частични обработки срещу заледяване в някои райони като „Панчарево“, „Кремиковци“, „Младост“, „Връбница“, „Подуяне“, „Люлин“.

Към момента градският транспорт изпълнява всички свои обичайни маршрути.

Работата на почистващите фирми се контролира от екипите на Столичен инспекторат. Зимната обстановка на територията на София се следи. Обходи на терен извършват и екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Напомняме на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия, да карат със съобразена скорост и внимателно.

Жълт код за снегоавалеж (снежна покривка с дебелина 2-10 cm), придружен с умерен и временно силен вятър, условия за виелици и навявания е обявен за 9 области у нас. Предупреждението за потенциално опасно време е в сила за областите Добрич, Варна, Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Сливен, Велико Търново и Русе.

Сутринта ще е студено с минимални температури от минус 6° на места из високите полета на Западна България до 4-5° по Южното Черноморие, в София – около минус 4°.

През деня облачността ще продължи да се разкъсва и намалява, след обяд в по-голямата част от страната до предимно слънчево време. Значителна ще се задържи облачността над крайните южни райони и на отделни места там преди обяд все още ще превалява. Северозападният вятър ще отслабва и стихва, но в Източна България през по-голямата част от деня ще се задържи умерен.

Максималните температури ще са между 1° и 6°, в София - около 2°.

В сутрешните часове по южното крайбрежие на Черноморието ще е предимно облачно и на места все още ще превалява дъжд. Около и след обяд облачността и там ще намалее до предимно слънчево време. Ще духа северозападен вятър, ще е предимно умерен, преди обяд на север – все още силен; след обяд ще отслабва и вечерта в повечето райони ще стихне. Максимални температури 2°-6°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините преди обяд облачността ще е значителна, на места главно в Родопите ще превалява сняг. След обяд облачността в повечето райони ще намалее да предимно слънчево време. Ще духа умерен северозападен, по най-високите части - силен западен вятър. Ще е студено, с максимална температура на 1200 метра около 0°, на 2000 метра – около минус 6°, в Стара планина ще са по-ниски.

През нощта срещу сряда от югозапад ще започне ново увеличение на облачността. В сряда сутринта ще е студено с минимални температури от минус 9° - минус 10° в североизточните райони, където сутринта ще е все още ясно, до 2°-3° в югозападните. През деня ще се заоблачи над цялата страна и от запад ще започнат валежи, предимно от дъжд, в планините над 1200 m - от сняг. Вятърът ще е от изток. Максималните температури ще са предимно между 2° и 7°.