0

Н ощен сняг натрупа в София само за час. Вечерта се превърна в снежна приказка за столичани, а настоящият сняг е първият по-сериозен, паднал в централните софийски райони.

От снимки и видеа, публикувани във фейсбук страницата на MeteoBalkans, става ясно, че повечето столични квартали вече са побелели.

Метеорологичният сайт съобщава още, че през предстоящото денонощие по високите части на София ще се образува снежна покривка, която на места ще надмине 5 см Минимална температура ще е около минус 4 °С, а максималната - около 2°С.

Във връзка със снеговалежа в София започна извършването на обработки със смеси срещу заледяване. В понеделник вече обработки се изпълняват в райони като "Витоша", "Овча купел", "Люлин", "Връбница", "Банкя" и др, съобщиха от Столична община. Фирмите, ангажирани с почистването на града извършват обработки на улици и булеварди, по които се движи обществения транспорт, стръмни участъци, мостове и общински пътища. В работен режим на терен са над 60 снегопочистващи машини.

Към момента градският транспорт изпълнява всичките си обичайни маршрути.

Очаква се валежите от сняг да продължат и температурите да паднат под 0 градуса. На шофьорите се напомня да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да шофират внимателно със съобразена скорост.

За сняг се съобщава и в Лом, Берковица, Монтана, Плевенско, Враца и Перник.

Селища в Кюстендилско - в общините Бобов дол, Дупница, Невестино, Бобошево, както и в областния град, останаха за часове без ток при лошото време последните дни. На места без електроподаване са близо 20 часа, махали в дупнишкото с.Дяково и от неделя вечерта до понеделник следобеда нямаха ток, спряно е и уличното осветление, сигнализираха местни хора пред БНР.

Според синоптиците през нощта, по преминаващия студен атмосферен фронт, валежи ще има главно в Централна и Източна България. На юг ще са от дъжд, а на север и в планинските райони – от сняг и там ще се образува снежна покривка, която ще е между 2-5 см. До сутринта по-значителни валежи от сняг ще има над Стара планина и Североизточна България, като очакваната бяла покривка ще надмине достигне до 10 см. След полунощ от северозапад облачността ще се разкъсва, валежите ще спират, най-късно сутринта в югоизточните райони, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).