0

П рез следващата седмица ни чакат априлски температури. Това каза пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

Още от неделя ще започне да прониква по-топъл въздух от юг. Затоплянето ще се почувства особено силно вторник, сряда и четвъртък. Тогава температурите в България ще бъдат на практика априлски, вместо характерните за средата на януари.

Това е благодарение на нахлуването на студен въздух над Западна Европа и преноса на топъл въздух от юг над Балканите. Максималните температури ще достигнат 12 градуса, на места ще стигнат до 18, особено в сряда и четвъртък.

На отделни места може да се поставят температурни рекорди. Минималните ще бъдат в понеделник около нулата и -1°C, след това до края на седмицата ще бъдат между 3 и 7 градуса. Очертава се сравнително влажна седмица, ще има валежи от дъжд главно в западната половина на България.

По планините ще има много силен вятър с южна компонента, ще бъде и там топло. Очакват се валежи, но докъм 1300-1500 метра ще бъдат от дъжд, по-нависоко към 2000 метра ще бъдат от сняг. Ако тези валежи се осъществят, условията за ски ще останат подходящи единствено и само в най-високите части на планините. Има голяма вероятност това да е най-топлата зима, откакто се водят метеорологични наблюдения в България, при положение че и февруари се окаже топъл, посочи проф. Рачев.