0

В исшият съдебен съвет отложи дебата за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Причината е, че няма правила, по които да се гледа искането на съдебния министър Надежда Йорданова. 

Отстраняването на Гешев е предложено по член от Конституцията на страната ни, който позволява това при "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт". 

Искането е подкрепено от конкретни сигнали на вътрешния министър Бойко Рашков. 

"Отлагането на разглеждането по същество не изненада никого. Това не е съществен проблем, стига да не се отлага прекалено дълго във времето. Има желание да се работи динамично и в кратки срокове. В рамките на 2 седмици на пленум във ВСС да се разгледат тези правила – много внимателно трябва да им следим съдържанието, които трябва да спазват рамката, установена от законодателя, а не да се опитват чрез самата процедура да заобиколят разглеждането на процедурата по същество", заяви Йорданова пред медии след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), който днес се събра и имаше една-единствена точка в дневния си ред - искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

"Правилата трябва да се огледални на правилата за избор на главен прокурор и на ВКС. Ако имам предложения във връзка с тези правила, ще сезирам ВСС", посочи правосъдният министър.

"От моя гледна точка процедурата е ясна. Нарочни процедурни правила не виждам защо толкова са необходими за пленума на ВСС. За първи път стартира такава процедура. Аз от встъпването си в мандат заявявам, че законът трябва да се спазва и действам институционално. Проявявам уважение към органите на съответните институции. Война с календара няма водя. Не съм предложила правила, защото от моя гледна точка процедурата е ясна", коментира Йорданова.

Гешев: МВР и правосъдното министерство ни атакуват, докато престъпността расте