0

С обствен соларен парк ще изгради община Пазарджик, като за целта ще регистрира собствено търговско дружество „ Пазарджик солар сити“. Това оповести кметът на общината Тодор Попов. Новият  соларен парк от фотоволтаици ще се простира върху 4 имота с обща площ около 210 декара, които се намират в Икономическата зона, в непосредствена близост до една от подстанциите на града. Общата произведена енергия ще бъде около 20 хил. мегаватчаса годишно.

Собствен соларен парк ще изгради община Пазарджик, като за целта ще регистрира собствено търговско дружество „ Пазарджик солар сити“. Това оповести кметът на общината Тодор Попов. Новият  соларен парк от фотоволтаици ще се простира върху 4 имота с обща площ около 210 декара, които се намират в Икономическата зона, в непосредствена близост до една от подстанциите на града. Общата произведена енергия ще бъде около 20 хил. мегаватчаса годишно.

Анализът за последната 2021 година показва, че количеството енергия, която  общината изразходва, е около 12-13 хил. мегаватчаса годишно за цялата община. Захранването на всички сгради общинска собственост, улично осветление, кметства, галерии, музеи, детски градини, спортни зали, училища предполага един огромен разход на електроенергия. За 2021 година разходът ни за ел. енергия е бил около 4 млн. лева.

А за тази година, с тези нови цени, се опасявам, че разходът ще надхвърли 6 млн. лева, ако не и повече, коментира пазарджишкият градоначалник. Той се надява, че след въвеждането в експлоатация на този общински соларен парк токът на годишна база ще бъде 0 лева за следващите 30 години. Това е годността на инвестицията, подчерта Попов.  Този парк ще има живот 30 години и от края на тази година, когато той ще бъде въведен в експлоатация, за следващите 30 години разходът на Община Пазарджик ще е 0 лева.

И което е още по-важно, чрез продажбата на електроенергия от разликата между необходимите ни мегаватчаса и произвежданите - около 7 хил. мегават/часа, ще използваме за връщането на кредита, който ще ни бъде необходим за изграждането на този соларен парк. Ще останат средства и за поддръжката на това съоръжение. Пазарджик ще бъде първата община в България, която реално ще изгради собствен соларен парк. До  два месеца трябва да бъде избран изпълнител и да се кандидатства пред съответните банкови институции.

До края на месеца общината трябва да получи разрешение от EVN, тъй като върху един от парцелите минават 6 кабела  за високо напрежение 20KV. Изграждането на парка ще започне най-рано през септември тази година и до края на годината да бъде готово.