0

И нвестиционно предложение за обособяване на площадка за събиране и съхраняване на отпадъци от хуманно здравеопазване, в района на местността „Клисе баир“ край село Тополи, е постъпило в община Варна, съобщава местната администрация.

Инвестиционно предложение за обособяване на площадка за събиране и съхраняване на отпадъци от хуманно здравеопазване, в района на местността „Клисе баир“ край село Тополи, е постъпило в община Варна, съобщава местната администрация.

Инвестиционното предложение провокира недоволството на живеещите в селото. „В момента се подготвя възражение с подписка срещу бъдещата инвестиция на „Екосейф“ ООД. Те ще бъдат внесени съвсем скоро в РИОСВ-Варна, организираме и протест". Това коментира за Радио Варна кметът на Тополи, Благовест Георгиев. В момента тече 14-дневният срок за подаване на възражения в община Варна и РИОСВ-Варна.

„През годините в Тополи толкова много боклук се се стоварил и замърсявали, производства има какви ли не, че няма как да допуснем като негови жители поредното подобно нещо, колкото да ни убеждават, че няма да нанесе някакви щети, коментира кметът Георгиев. При нас е единствения действащ екарисаж, имаме крематориум, пречиствателната станция на Варна, голяма част от шламоотвала на ТЕЦ-Варна, около 500 дка са в нашето землище, имаме и много незаконни строителни сметища", подчерта Георгиев.

Известието за постъпилото инвестиционно предложение беше публикувано в сайта на Община Варна на 18 февруари, т. г. В него е посечено, че „на основание чл. 95, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, във връзка с чл. 4, ал. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка на въздействие върху околната среда, Община Варна обявява инвестиционно предложение за „Обособяване на площадка за събиране и съхраняване на отпадъци от хуманно здравеопазване“ в поземлен имот с идентификатор 72709.502.67.5 по КККР на с. Тополи, местност „Клисе баир“, община Варна, област Варна, с възложител „Екосейф“ ООД, съгласно договор за наем“.

Фирмата, която е потенциален инвеститор от 2019 година, вече има действаща мобилна инсталация за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци в местността „Отсреща“ на територията на община Девня. Преди две години, тя имаше намерение да разшири капацитета на инсенератора си, срещу което възразиха жители на града и гражданското сдружение „Дишай, Девня“.

През март, миналата година, от дружеството поискаха да монтират и изградят в Девня „оборудване за обработка и автоклавиране на опасни отпадъци от лечебни заведения“. Сега фирмата предлага услугите си на община Варна.