0

Д еца се дрогират с райски газ, който си купуват съвсем легално от интернет, алармират разтревожени родители от Велико Търново. Непълнолетните се снабдявали с пълнителите с райски газ с различен аромат, които се продават в онлайн на цена от левче за бройка, или 24 броя в кутия. Сред най-предпочитаните са тези с аромат на ягода, шоколад и мента. Самият газ се изкарва от пълнителите със специална машинка, която също се продава свободно, струва между 50 и 70 лв. и наподобява пластмасова помпа. Машинката всъщност е предназначена за пълнене на балони, но тийнейджърите сменят предназначението й, като просто смучат газта направо от накрайника и само секунди по-късно изпадат в светкавична еуфория.

Родители от Велико Търново, натъкнали се на новата страст на децата, признават, че първоначално са изпаднали в истински шок. „Открих нещо като пластмасова бутилка, празна, но с много силен аромат. Попитах сина ми, който е в осми клас и той ми каза, че това било нещо „много яко”, дишали го и им ставало хубаво за половин или един час. Каза, че поръчвали на батковците да им го купуват. Потърсих информация в интернет и така разбрах, че това са капсули с райски газ”, пише в социалната мрежа Валя Иванова.

Друга потребител, Красимир Стефанов, пък е публикувал празна капсула от райски газ, изхвърлена в един от търновските паркове с думите: „Детето ви внезапно започва да машинки за райски газ в нета, а в джобчетому дрънкат капсули. Проявява интерес към сладкарството, може би. Не, вероятно се друса в парка.” „На нашата улица редовно има разпиляна по цяла кутия патрончета от среднощни наркомани”, пише Нели Христова.

Райският газ, чието химическо название е диазотен оксид, е безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус. Той е химично съединение, азотен оксид, който се получава при загряването на амониев нитрат. Използва се в хирургията като анестетик, а също и като окислител в ракетните двигатели. При двигателите с вътрешно горене се използва за увеличаване на мощността им. Наред с това обаче, райският газ се използва и като един от най-евтините и лесно достъпни наркотични вещества. През последните години в европейските страни потреблението им значително се е увеличило. В някои страни, като Нидерландия, дори има открити съвсем легални магазини, в които човек може не само да си купи капсули с райски газ, но и в специална стаичка да „дегустира” от стоката преди да я купи. Начинът на употреба е чрез изсмукване от флакон или чрез вдишване от балон. Обяснението на употребяващите го е, че райският газ е безвреден. Това обаче се оказва, че не е вярно. Оказва се, че при прекомерна употреба или пък при употреба от малки деца той може да предизвиква натравяне на организма със симптоми световъртеж, гадене, повръщане и дори частична или пълна парализа на организма. Във Велико Търново досега няма информация за употребата на райски газ от малолетни и непълнолетни. Очевидно обаче, новата „мода” е на път да превземе и старата столица.