0

2 000 лв. парична гаранция потвърди състав на окръжния съд в Сливен спрямо задържан за стрелба с въздушна пушка и  нараняване на дете жител на града.

2 000 лв. парична гаранция потвърди състав на окръжния съд в Сливен спрямо задържан за стрелба с въздушна пушка и  нараняване на дете жител на града.

Съдебният състав отхвърли протеста на прокуратурата и искането Й. Б. да бъде задържан под стража поради опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Отказът бе постановен с аргументите, че мъжът е с постоянна месторабота като монтьор в местното ВиК-дружество , има постоянен  адрес и че е реабилитиран за предходни провинения /за шофиране в пияно състояние през 2013 и 2014 година/, по които е бил осъждан условно и на пробация. Стрелбата по 13-годишния Панайот В. от 20 февруари т.г. в жк „Стоян Заимов“ е квалифицирана като хулиганска проява, а законът в този случай предвижда затвор до 3 години.Служебният защитник на 48-годишният мъж представи в залата характеристика за клиента си от местоработата му, според която Й.Б. е съвестен работник и че не е имало случаи на агресия в ежедневието му.Обвиняемият изразил съжаление за случилото се с детето като признава, че е стрелял с въздушната пушка от висок етаж на жилищния блок, където е апартамента му, но твърди че се целел в сграда зад неволната жертва.

Стрелбата от късния следобед на 20 февруари в жк Стоян Заимов хвърли в потрес хората в този гъсто населен район, тогава 13-годишният Панайот :който ритал футбол на детска площадка с връстници / само по чудо се размина с по-тежка рана. Сачмата , попаднала в ключицата му бе извадена от хирург, петокласникът прекара 4 дни в хирургичното отделение. Извършителят /бивш старшина в БА/ бе открит и задържан седмица по-късно, на 28 февруари, тогава от дома му бяха иззети две въздушни пушки.Близки на пострадалото дете твърдят, че задържаният и друг път е проявявал агресия и изразяват недоверие, че ще получи адекватно наказание.