0

П роектът за изменение на Закона за движението по пътищата ще бъде предоставен за обществено обсъждане буквално до дни, вероятно още през следващата седмица. След него промените в закона могат да станат реалност до три-четири месеца или синият талон да отпадне през лятото на тази година.Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на посещение във Враца.

"Малко повече време ще е необходимо за отпадането на трудовата книжка – около година и половина", допълни той, като отбеляза, че една от основните цели пред министерството е дигитализация на всички обществени услуги.

Ресорният министър се срещна с представители на IT-общността във Враца и дискутира с тях основните приоритети в дейността на ведомството. Срещата, която е по инициатива на местната общност, се състоя в първото споделено работно място "Гнездото", организирано от сдружение "Враца софтуер общество".

По думите му първата задача е електронната идентификация на българските граждани чрез мобилно приложение при комуникация с държавата и администрацията. Ресорният министър посочи, че след общественото обсъждане на проекта техническото задание вече е готово, по него може да се започне работа и приложението да е готово до края на лятото. В отговор на въпрос за сигурността на приложението министър Божанов обясни, че се използват най-добрите практики в областта на киберсигурността от Естония.

"Тайната част от информацията, която никой не трябва да разбира, за да не може да се представи за нас, е разпределена между мобилното устройство и сървър. Така дори от едното от двете места да изтече информация, сигурността на данните на ползвателя няма да се компрометира", обясни той.