0

П ри проверка на сечище в землището на с. Беброво инспекторите на Регионална дирекция по горите - Велико Търново, са установили, че са добити 217 дървета, немаркирани в основата, както и че са отсечени дървета от видове, които не са разрешени с издаденото позволително за сеч. Нарушенията са извършени в горска територия – собственост на физически лица. По случая е образувано досъдебно производство. Това съобщиха от Министерството на земеделието.

При проверка на сечище в землището на с. Беброво инспекторите на Регионална дирекция по горите - Велико Търново, са установили, че са добити 217 дървета, немаркирани в основата, както и че са отсечени дървета от видове, които не са разрешени с издаденото позволително за сеч. Нарушенията са извършени в горска територия – собственост на физически лица. По случая е образувано досъдебно производство. Това съобщиха от Министерството на земеделието.

От ведомството посочиха, че близо 4900 проверки са извършили държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите от 15-ти до 17-ти март включително. В резултат на контрола са съставени над 170 акта и 84 констативни протокола.

В последните четири дни инспекторите от държавните горски предприятия са реализирали пък общо 1734 инспекции. Проверки са направени на 766 обекта за добив на дървесина, 624 превозни средства, 51 ловци, 9 риболовци и 284 физически лица. Съставените актове са 77, те са за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 1,43 куб. м. обла дървесина и 43,0 пространствени куб. м. дърва, освен това едно моторно превозно средство, 3 каруци, 1 моторен трион и 3 други инструмента за дърводобив, едно законно притежавано ловно оръжие и други ловни уреди и боеприпаси – един брой.

Горските инспектори от регионалите дирекции по горите за периода от 15-ти до 17-ти са извършили над 3140 проверки. 102 екипа са работили на територията на цялата страна през трите дни.

На място са проверени 340 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, повече от 430 обекта за добив на дървесина, близо 1280 превозни средства, транспортиращи дървесина, 1090 риболовци и физически лица. В резултат на контрола от регионалните дирекции по горите са съставени общо 84 констативни протокола и 102 акта за установени нарушения на Закона за горите. Задържани са близо 32 плътни куб. м. обла строителна дървесина и 20 кубика дърва за огрев, допълниха от министерството.

На 16-ти март горските инспектори от РДГ – Пазарджик са установили нарушения в три обекта за складиране, преработване и търговия с дървесина в гр. Велинград. От друг такъв обект са издадени два превозни билета за транспортиране на обла строителна дървесина в размер на 31 плътни куб. м. Същата е трябвало да се превози до друг склад за преработка и търговия. При извършените проверки в двата обекта е установено, че получателят разполага с документи за 31 кубика, но са му доставени само 15 кубика и то немаркирана с производствена марка дървесина. Цялото количество дървесина от 31 плътни куб. м. по двата превозни билета е задържана от горските служители на РДГ - Пазарджик, като 15 са били задържани в единия, а 16 в другия склад. За установените нарушения са изготвени констативни протоколи. Предстои да бъдат съставени и актове.

Сеч на немаркирани дървета в частни горски територии в землището на с. Новачене пък са установили горските инспектори на РДГ в София. За единия от обектите, за който е имало издадено разрешително за добив на дървесина, дейността е спряна, защото освен незаконно отсечените дървета проверяващите са констатирали, че насаждението не е правилно маркирано. За намиращия се в съседство имот, за който няма издадено разрешително и сечта е абсолютно незаконна, е изготвен констативен протокол и са уведомени разследващите органи.