0

П ремиерът Кирил Петков не се яви на днешния блиц контрол в парламента поради неотложни ангажименти. Поради същата причина отсъстваше и вицепремиерът Калина Константинова. Заместник-министър-председателите Асен Василев и Борислав Сандов пък липсваха заради командировки извън страната. Те трябваше да отговарят на въпроси на депутатите в пленарна зала. 

На днешния блиц контрол дойдоха единствено вицепремиерите Корнелия Нинова и Гроздан Караджов. Масовото отсъствие породи и коментари от народните представители. 

Йордан Цонев от ДПС шеговито заяви, че представителите на изпълнителната власт не са в зала, защото “днес е професионалният им празник”. “Има право да празнува, но щяхме да празнуваме заедно. По повода съм си взел и вратовръзка-”Байдънка”. Не излъгах, че Джо Байдън ми я е подарил, а сам съм си я купил.”, допълни депутатът. 

От своя страна Костадин Костадинов  от “Възраждане” заподозря, че премиерът се крие от въпросите на народните представители. Той поиска Петков да бъде изслушан, заедно с министъра на отбраната Драгомир Заков, във връзка с блокирания кораб с българи в Мариупол. По думите му премиерът е излъгал, че той не е евакуиран заради руската страна. Причината била, че от украинска страна не осигурявали хуманитарен коридор за извеждането им. Подчерта, че България в момента няма посланици нито в Украйна, нито в Русия. 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС това щяло да бъде блиц контрол на части. “Ние сме се подготвили за други хора. Няма ги тези, които ни трябват на нас, Корнелия Нинова не е хвърляла бомби през изминалата седмица. Те знаят още отпреди месец, че този ден трябва да са тук.”, каза Биков. Заяви, че явно с ареста на Борисов Петков не е уплашил ГЕРБ, а себе си, тъй като оттогава не се е появявал в НС. 

В крайна сметка шефът на НС Никола Минчев “охлади страстите” и посочи, че следващата седмица ще има допълнително заседание, на което отсъстващите да се явят.