0

М ежду България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво, и това е много важна предпоставка за развитие на нашите отношения от тук нататък. Нашият залог е укрепването на нашата сигурност чрез съвместно изграждане на съвременна отбранителна способност. Това коментира президентът Румен Радев след среща с премиера Педро Санчес.

На вратата чука вторичната вълна от войната в Украйна, наред с кризата в сигурността, светът е изправен пред продоволствена криза. Пристанищата на втория в света по износител на пшеница - Украйна, са блокирани. 

По-рано днес от Кирил Петков заяви, че е позорно да се смята, че не трябва да се помага на Украйна, което Радев коментира така: "Не искам в Испания да отговарям на злободневни български теми, но такива асоциации са далече от реалността".

По думите му една от основните теми с Педро Санчес е била за спрените доставки на газ в България. "Испания е действала през годините превантивно, тук се намират шест от станциите за регазификация, а те са 20 общо в Европа. Испания получава газ от САЩ, Алжир, Нигерия и тя е абсолютно независима от руските доставки", каза президентът.

Темата с газа е ангажимент, който е полето на изпълнителната власт, те трябва да го решат така, че цената за българския потребител и индустрия, да бъде възможно най-ниска. Българското правителство трябва да постави цената на първо място, но е цинично в енергийно най-бедната държава в ЕС, с най-бедното население, да се каже "ще намерим друг начин и ще плащаме по-скъпо. Някои могат да плащат по-скъпо, но други са на ръба и не могат. И тези, които могат да си позволят да плащат по-скъпо и вземат решенията, трябва да си помислят за тези, които не могат да плащат", каза Румен Радев.

Дали правителството се справя с кризите, ще го покажат хората, които все повече ги виждам на улицата. Трябва да се помисли първо за българите, добави той.