0

П редседателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 1 март 2022 г. от 11.00 часа. Поводът е решението на Министерския съвет да отстрани ген. Стефан Янев от поста на министър на отбраната.

В понеделник министър-председателят Кирил Петков свика извънредно заседание на МС, на което бе поискана оставката на Янев. "Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Фейсбук. Никой министър не може да каже, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, а правилни действия и принципни позиции. Мой министър не може да ползва думичката "операция", вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моя дъщеря", обясни Кирил Петков.

Решението му не беше прието позитивно от цялата страна. В понеделник вечерта два протеста в София застанаха срещу отстраняването на Янев. Недоволните настояваха министърът да остане на поста си, а оставка да подаде премиерът Кирил Петков. Протестиращите блокираха булевард "Александър Дондуков" в центъра на София и се заканиха да подновят протеста си и докато се гласува отстраняването на Янев.

Военният Янев благодари на подкрепящите го във Фейсбук със следните думи:

Обръщам се с изключителна признателност към българските граждани, които застанаха зад мен. Разбира се, по никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция. Специално благодаря на тези от Вас, които днес излязохте и публично изразихте своята подкрепа. Това ми връща надеждата, че нашата държава има бъдеще.