0

П равителството ще поиска от председателя на парламента да свика Народното събрание на извънредно заседание на 1 март 2022 г. за приемане на Решение за персонални промени в Министерския съвет.

По-рано днес премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на Стефан Янев. В мотивите си министър-председателят посочи, че негов военен министър не може да използва думата „операция”, вместо „война”, във връзка със събитията в Украйна.

В неделя от своя страна Янев заяви във Facebook, че няма да подаде сам оставка. И уточни: „Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред”, отбеляза той в социалната мрежа.

"За никакви български самолети не сме поели ангажимент. Щели сме да пращаме български войски в Украйна, това са глупости. Никакви такива неща няма да се случват. Това обяви премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет.

​"Никой от ЕС, нито на ниво НАТО, не е предлагал за някой да ходи в Украйна", категоричен беше министър-председателят. "Нашият брой самолети, които имаме в момента е напълно недостатъчен даже да пази нашето небе и е пълен абсурд да ги даваме", каза още Кирил Петков.

Българският министър-председател нарече Владимир Путин диктатор.

Тодор Тагарев е кандидатът за нов министър на отбраната, предложен от Министерския съвет. Това обяви премиерът Кирил Петков след извънредното заседание на кабинета в понеделник. 

Тагарев е бивш служебни министър на отбраната в кабинети на Росен Плевнелиев.

Интересният момент в неговата биография е, че през 2016 г. оглавява Института по отбраната, но само 12 месеца по-късно е освободен от тогавашния служебен военен министър Стефан Янев.

По-късно председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 1 март 2022 г. от 11.00 часа. В дневния ред е включено обсъждането на проект на решение за персонални промени в Министерския съвет.

Премиерът Кирил Петков иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев

Радев отвърна на Петков: Смяната на военния министър, в разгара на военна криза в съседство, е риск