0

Д епутатите приеха да се прекъсне гледането на Бюджет 2022, за да излезе Народното събрание с единна декларация по отношение на военния конфликт в Украйна. Текстът за позицията се готвеше повече от 5 часа и предстои да бъде гласуван в пленарна зала след 30-минутна почивка, поискана от БСП. 

Депутатите приеха да се прекъсне гледането на Бюджет 2022, за да излезе Народното събрание с единна декларация по отношение на военния конфликт в Украйна. Текстът за позицията се готвеше повече от 5 часа и предстои да бъде гласуван в пленарна зала след 30-минутна почивка, поискана от БСП. 

Тя най-вероятно е необходима, за да се установи каква ще е позицията на парламентарната група по декларацията, тъй като те имат резерви по част от документа. 

Иначе в декларацията, прочетена от трибуната се казва, че България категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Държавата подкрепя партньорите и съюзниците при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, подкрепя българското правителство да обмисли помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българката държава, подкрепя българското правителството да  съдейства за незабавна помощ на българите в Украйна и призовава кабинета да изготви план за справяне със ситуацията. С декларацията, която все още не е гласувана, се настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да спазва международното право. 

Около 15.00 ч. се очаква да се разбере дали българският парламент ще има единна позиция за военния конфликт в Украйна. До този момент от "Възраждане" са непреклонни - те няма да приемат текст, в който се подкрепят санкции срещу Русия, тъй като те щели да рефлектират и върху България. По неофициални данни несъгласие с думата санкции имат и от БСП. Именно това е и причината за дългото време, което отне на партиите да изработят текста.

Междувременно в НС дойде премиерът Кирил Петков, както и вицето Корнелия Нинова, които разговарят. Най-вероятно обсъждат неотстъпчивостта на БСП по повод декларацията на Украйна. След срещата в стаята на ПП, разговорът се пренесе в кабинета на шефа на НС. Дали Петков ще успее да убеди Нинова, тепърва ще се реши.

От 16.00 ч. пък поканени за изслушване ще бъдат шефовете на службите и министрите Стефан Янев и Теодора Генчовска - на отбраната и на външните работи.

Предложението да се прекъсне дискусията по основния финансов закон и да се направи изслушване след това, бе на председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя апелира парламентът да се произнесе по тази тема, която е важна не само за българските граждани, но и за Европа и за света. За това призоваха преди това и от ДПС. “От името на ДПС правя предложение да спрем дебатите във връзка с бюджета и да преминем към една по-важна тема, която е тема на целия свят. В момента комшията гори, имаме проблеми. Ние сме съседи, не можем да се правим, че нищо не се случва и не можем тук да се занимаваме с алинеи, точки и запетаи, може би сме единственият парламент в Европа, който все още няма позиция, слушаме разни коментари от гледна точка контактни групи коалиции и ред такива неща. В тази ситуация нито властта, нито коалицията е по-важна от държавата, нека имаме държавническо отношение и поведение и да се вземем насериозно в тази сериозна ситуация, всичко друго е неотчитане на сериозността на ситуацията, в която се намираме”, отсече Мустафа Карадайъ.

От най-голямата парламентарна група “Продължаваме промяната” призоваха изслушването да се проведе утре. “Намираме се в изключително сложна ситуация затова би било безотговорно да оставим държавата без бюджет в тази ситуация, в момента текат много активни консултации, както с нашите европейски партньори и с различни институции в държавите, предлагам да продължим с разглеждане на бюджета и утре извънредно да изслушаме службите и премиера относно ситуацията, в момента едно изслушване не би помогнало за изясняване на ситуацията” - това мнение изрази Андрей Гюров от ПП.

Първоначално депутатите не приеха предложението на Атанасова, но след убедителни думи на нейния съпартиец Даниел Митов, народните представители преосмислиха своето решение. “Ние сме удължили действието на бюджета до 31 март, ще стоим тук докато приемем бюджета, държавата без бюджет няма да остане, но има спешна ситуация, извънредна, в която ние трябва да реагираме. Това очакват от нас българските граждани и нашите съюзници и партньори. Изумително е нежеланието и неразбирането на част от мнозинството. Нека приемем декларация, след което да изслушаме службите и ще продължим по обсъждането на бюджета”, заяви депутатът от ГЕРБ.