0

Г ЕРБ ще върната мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, ако го получат. Това заяви председателката на ПГ на партията Десислава Атанасова по време на консултациите на "Дондуков" 2.

Бойко Кичуков

Радев се среща с втората политическа сила ГЕРБ, след като първата - „Продължаваме промяната“ отказа да се явят. 

Държавният глава инициира началото на срещите с политическите партии, веднага след като по-рано премиерът Кирил Петков внесе в НС оставката на кабинета му.

Бойко Кичуков

Дотук се стигна след вот на недоверие към правителството на "Петков" за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.  

Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри.

Бойко Кичуков

Иначе Атанасова заяви ,че ще върнат мандата, за да може възможно най-бързо да се пристъпи към връчване на третата партия.

"Призовавам останалите политически партии да проявят разум и да работим заедно. Цялото политическо противопоставяне вероятно ще чуем и видим в едни предстоящи предсрочни избори. Но сега е време за адекватни и държавнически решения  - това очакват хората от нас", заяви Десислава Атанасова по време на консултациите. "Отчитаме предизвикателствата, пред които е изправена държавата ни", каза още тя. 

По думите й предстоят и важни закони, касаещи плана за възстановяване и устойчивост, а до този момент не били входирани подобни закони. Атанасова призова останалите партии да работят заедно.  

Томислав Дончев пък заяви, че над България са надвиснали много кризи, а оставката на правителството можело да бъде решението им. 

"Потенциал за принципна коалиция няма, за безпринципна има , но не вярвам да бъде възприета добре в обществото", заяви Дончев. 

Според Радев пък намаляващата избирателна активност е атестат за сриващото се доверие в политическата класа.

Бойко Кичуков

"Наред с икономическата, социалната, здравната и бежанската криза днес сме изправени и пред политическа криза. Българските граждани изпитват основателни тревоги от растящите цени, продължаващата война и от неизвестността, породени от кризите, които не могат да бъдат решени само от една партия”, посочи от своя страна президентът Румен Радев.

По думите му бъдещето на гражданите зависи от решението на политиците и усилията на институциите не само в национален, но и в международен контекст.

„България очаква по-силна подкрепа в съюзите, в които членува, очакваме да работим още по-ефективно и а да използваме всяка възможност, за да отстояваме националния интерес и да не допускаме страната да остане в периферията на Европа. Това изисква амбициозна, адекватна и последователна външна политика”, добави Радев.

След срещата с президента Атанасова каза, че общественото очакване е първата политическа сила да сформира правителство. По думите й политиците трябва да работят, като държавници. Според нея е рано да се правят прогнози за кабинет и повтори, че те са в опозиция и въпроса дали ще подкрепят не е уместен. 

Дончев посочи, че е възможно в рамките на този парламент да се сформира правителство, но то ще бъде на висока цена. По думите му ще подкрепят връщането на хартиените бюлетини. Той определи отказа да дойдат на среща с Радев ПП и БСП, като неуважение към институциите.

Дончев коментира, че мъдрата позиция за Скопие ще срещне одобрението на хората.