0

Б СП е готова да управлява, ако се стигне до връчване на трети мандат от страна на Румен Радев и той отиде в ръцете на социалистите. Това станa ясно след пленум на партията.

"Националният съвет реши, ако първият мандат не се осъществи и ни бъде връчен трети, по желание на президента и по силата на Конституцията, да положим всички усилия и да водим преговори за съставяне на кабинет, защото основната ни цел е да има редовно правителство и работещ парламент, който да гарантира стабилност на държавата и сигурност на семействата в следващите трудни месеци", обяви лидерът на червените Корнелия Нинова. 

Преди това обаче, ако "Продължаваме промяната" успеят да съберат 121 депутати и реализират кабинет БСП ще запази досегашните си четири министерски кресла.

Широкото ръководство на партията е одобрило програмата за правителство, изработена с ПП и "Демократична България".

:Ние сме удовлетворени от тази програма, най-вече заради силния социално-икономически пакет – безплатните учебници и лекарства за деца, увеличаване на вдовишката надбавка за пенсионерите, продължаване на политиката за преизчисляване на пенсиите, пакета за подкрепа на млади хора, деца и семейства. Имаме предвид подкрепата на българската икономика с продължаване на компенсирането за цената на енергията, въвеждането на патентен данък за микро и малки предприятия и редица други мерки, заложени в програмата. Получихме висока оценка за това, което сме постигнали като преговорен екип. Удовлетворени сме от факта, че в програмата намери място наше предложение да се положат дипломатически усилия за нормализиране на диалога между България и Руската федерация, с оглед българския национален интерес", обясни Нинова.