0

Г отови сме на правителство на малцинството. Това заяви премиер Кирил Петков по време на брифинг в отговор на лидера на ИТН Слави Трифонов, който заяви, че напускат коалицията

По думите на Петков обещанието да реформират КПКОНПИ и Бойко Рашков да е начело ще се случи. Той посочи, че още утре ще внесат закона за КПКОНПИ в НС. 

„Министър Караджов от ИТН поиска увеличаване на бюджета с 3 милиарда и 600 милиона допълнително да бъдат платени на тези фирми, които в последните месеци бяха разследвани от министър Рашков. Когато казахме, че този бюджет е, за да намалим цените на бензина и дизела, те казаха, че няма да се съгласят, ако не отидат парите за тези компании. Днес им казахме в МС, че това няма да стане”, каза Петков. 

Премиерът заяви още, че първото напрежение с „Има такъв народ” се е появило, когато кабинетът не е дал първите искани 1,1 милиарда във връзка с ремонтите.

„Тогава направихме проверки и видяхме, че 80-90% от тези строежи са реално не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлога, че са леки ремонтни. Колегите от МРРБ знаеха, че това ще излезе като публична информация”, каза Петков.

Правителство на малцинството в този случай е много по-добре, отколкото правителство, на което му се извиват ръцете”, каза още премиерът.

„Едно от големите обещания на коалицията беше да реформираме КПКОНПИ. Вече 6 месеца тя се управлява от заместника на Цацаров. Идеята ни беше да сложим човек с добра репутация в борбата с корупцията”, обясни Петков.

„Вече 6 месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. А те не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда и т.н. Е, няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона”, категоричен е министър-председателят.

„Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които са ги дали, защото това са парите на всички нас. Затова искам да кажа, че правителство на малцинството в този случай е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, в което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, се спират истинските реформи, се спират законодателните реформи и най-голямата и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Рашков”, заяви Петков.

„Тази коалиция беше трудно сформирана от партии, които са много различни по своята същност - и като разбиране за икономика, и като разбиране за социална политика, и като разбиране за най-добрия начин за това България да се интегрира на международната сцена”, каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Някои от вас в различни интервюта са ме питали къде е червената линия на „Продължаваме Промяната” и ние ясно сме заявявали, че тя е да не допуснем кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия”, каза още Василев. „Може да имаме различия какво е най-добре да се направи или как е най-добре да се подпомогнат фирмите и гражданите и за това как е най-целесъобразно да се разходва ресурсът, но не може да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби и по това, че трябва да се упражнява ефективен контрол за всеки лев държавна пара”, заяви още той.

По време на брифинга журналистката Илиана Беновска се захапа с пиар гуруто Диана Дамянова. "Ще имате те психическата издръжливост да успеете да преодолеете това, че Слави Трифонов, ако може образно да се изразя, ви пусна по Ниагарския водопад? Ще ни кажете ли нещо извън компроматите свързани с ИТН, МРРБ и ГЕРБ, нещо за политиките, което да знаем за промяната и да продължат избирателите да ви вярват или нямате повече аргументи? Къде са танкерите с газ и кои са средствата, които ще удовлетворят социалните сфера?", попита Беновска. От своя страна Дамянова я обвини, че е задала осем въпроса. Беновска пък й отвърна: "Какъв ви е проблемът госпожо Диана Дамянова, аз съм журналисти, вие каква се явявате тука?"

В цирка се включи и бившия евродепутат Николай Бареков. Той попита кой ще се гласуват заместниците на напусналите министри и кой ще застане зад кандидатурата на Рашков.  "Кой ще е ваш коалиционен партньор или това ще бъдат купени от вас депутати?", попита Бареков, като изказването му бе последвано от аплодисменти. 

Асен Василев му отговори, че не купуват депутати. "Вие, ако се продавате...за съжаление не сте депутат", каза Василев.