0

Л идерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов хвърли бомбата. В изявление във Фейсбук обяви, че партията му няма място в коалицията.

Изказването му идва часове след като министрите на ИТН напуснаха със скандал правителственото заседание. 

Трифонов заяви, че актуализацията на бюджета е показателна, че "нито премиерът Кирил Петков, нито финансовият министър Асен Василев се справят, нито коалицията работи както трябва". Той определи случващото се във властта като "агония".

По думите му напускането на министрите му е само поредния повод, а причини за неработещата четворна коалиция, в която ИТН нямало място са две - Северна Македония и това, че в държавата няма пари.

По отношние на Скопие Трифонов каза, че Петков води различна политика от тази на външното ни мистерство, на Народното събрание и приетите указания на КСНС. Трифонов заяви, че премиера си имал друг външен министър, негов си - Весела Чернева, а не Теодора Генчовска.

Лидерът разкри, че Петков обещал на въшни лидера да вдигнем ветото на Скопие. По думите му по този начин Петков "грубо и безпардонно нарушава коалиционното споразумение". „Македония е важна част от нашата история и душа. Никой няма право да взима едностранни решение против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство“, заяви Трифонов.

Относно бюджета и парите в държавата Трифонов заяви:

"Откакто Асен Василев е финансов министър в държавата хвърчат едни милиарди нагоре надолу. Никой няма право да експериментира с парите на хората и да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска, ако ще не да е завършил "Харвард", а междугалактическия институт".

Трифонов разкри, че никой не знаел за какво се е изхарчила най-голямата сума в историята на България, а именно 9 млрд. лв. за 9 дни през декември 2021 г. "4 млрд. лв. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди", продължи лидерът на ИТН. Той не спря дотук и каза, че за зърно са се изхарчили 1,2 млрд. лв., но зърно няма. 

По думите му повечете мерки в бюджета само ще увеличат инфлацията в държавата и ще обезценят и малкото останали пари на хората. 

Трифонов попита "къде са осветлени корупционните схеми на предишното правителство?".

В края на изявлението си Трифонов каза, че депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят другата част, "защото е вредна и води държавата към разруха".

"От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция, на тази агония", завърши Трифонов.