0

“Продължаваме промяната” поиска ДАНС, ДАР и "Военно разузнаване" да дадат на депутатите информацията, с която разполагат относно техния колега и лидер на “Възраждане” Костадин Костадинов. Те искат да узнаят дали представлява риск за националната ни сигурност.

“Продължаваме промяната” поиска ДАНС, ДАР и "Военно разузнаване" да дадат на депутатите информацията, с която разполагат относно техния колега и лидер на “Възраждане” Костадин Костадинов. Те искат да узнаят дали представлява риск за националната ни сигурност.

Причината е, че преди дни той получи забрана да влиза в Украйна за 10 г. Това се случи, след като бе на посещение в Молдова, а след това и в Украйна. Самият той потвърди за казуса, като добави, че украинските служби са го предупредили, че е председател на проруска партия в България. Костадинов е попитал откъде имат тази информация, отговорът - от българските разузнавателни служби. Росен Костурков от ПП заяви, че не му е известно за друг такъв случай в историята на НС, при който депутат да бъде задържан,


екстрадиран и с “черен печат”


с който му се забранява влизането в свободна демократична държава за следващите 10 г. В тази връзка той поиска службите да дадат отговори на парламента и на обществото защо се е стигнало до тук, имайки предвид, че става въпрос за народен представител, който е с имунитет и достъп до секретна информация. Костурков посочи, че ако в НС има хора, които прокарват интересите на чужда държава, то това е заплаха за българската национална сигурност. На свой ред от ДБ поискаха изслушване на разузнавателните служби у нас. Причината - да се изясни защо прогнозите, които те са направили пред депутатите през януари относно Украйна - Русия, се разминават толкова значително от реалната ситуация. Атанас Атанасов обяви, че са загрижени, защото на 300 км от България има война и е изключително важно как действат българските институции в кризисната ситуация. Затова обаче трябва те да получават надеждна информация от службите. Депутатът посочи някои от изводите, станали ясни в НС на закрито заседание преди повече от месец. Те са, че в краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт, че мащабната руска офанзива срещу Украйна е нереалистична в следващите месеци, както и че няма да има засилена бежанска вълна. Освен това те не се съгласили с прогнозата на държавни ръководители на наши партньори от ЕС, че след приключване на олимпийските игри в Китай Русия ще нападне Украйна. Определили я като преувеличена. “Тук стои въпросът дали нашите служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници на информация, или това, което са споделили пред НС, е било подвеждащо”, допълни той и добави, че двата сценария са притеснителни. Коментира защитата на службите от страна на президента Румен Радев, като я обясни с това, че ръководителите им са назначени именно от държавния глава. По думите му при управлението на ГЕРБ службите са били приспани, за да не се занимават с корупционните практики на ГЕРБ. Според него промени там са необходими, но това е работа на премиера и МС. Атанасов посочи, че от ДБ не говорят за оставки и


нямат интерес да разклащат службите


а искат да бъдат стабилизирани, за да има координирано действие на всички институции на база на надеждни данни. От парламентарната група на ДБ обаче бяха първите, които поискаха отстраняването на Стефан Янев преди малко повече от седмица. След напускането на министерското кресло от Янев се оттегли и зам.- министърката Ралица Симеонова. Ръководството на военното ведомство пое Драгомир Заков, а вчера негов заместник стана Йордан Божилов.