0

С индикатите настояват за актуализация към актуализацията на бюджета. Основните искания са минималната работна заплата да стане 760 лв. и увеличение на заплатите между 15-20%.

"В актуализацията на бюджета да бъде заложен един милиард лева допълнително за увеличение на заплатите, в противен случай след днешния едночасов протест в Здравната каса ще има поредица от протести и в други сектори". Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Искането на синдиката е възнагражденията в бюджетната сфера да бъдат повишени с поне 15 процента, а за агенциите, работещи на терен - с 20 на сто:

"Напрежението, което зрее в много сектори, на които плаща правителството заплати, всъщност ни кара да заявим ясно, че независимо как се казва премиерът, дали е в редовно правителство, на малцинство, програмно или каквото и да е било, всъщност ние тази година сме решени и ще получим увеличение на заплатите на работещите в бюджетно финансираните дейности поне с 15 до 20 процента и ще получим увеличение на минималната работна заплата поне на 760 лева", посочи Пламен Димитров.

От КНСБ настояват за допълнителни 140 милиона лева за ръст на заплатите в средното образование, 40 милиона - за висшето, 400 милиона за държавното управление, 250 милиона за здравеопазването и 103 милиона за транспорта.