0

п редставлява 85 240 нощувки за 3,4 млн. лева. Това заяви полковник Валери Рачев, който е началник на Националния кризисен щаб към Министерския съвет. „Това е само, което е направено централизирано, тук не влизат хората и нощувките на индивидуална основа“, коментира полк. Рачев относно програмата за финансиране с 40 лв на ден за хотелиерите.

представлява 85 240 нощувки за 3,4 млн. лева. Това заяви полковник Валери Рачев, който е началник на Националния кризисен щаб към Министерския съвет. „Това е само, което е направено централизирано, тук не влизат хората и нощувките на индивидуална основа“, коментира полк. Рачев относно програмата за финансиране с 40 лв на ден за хотелиерите.

55% от бягащите от войната в Украйна остава в България, обясни той за евакуирането и подслоняването на гражданите, бягащи от войната в Украйна. От думите му стана ясно, че над 3 милиона са украинските бежанци в ЕС. В Полша са около 2 милиона, в Румъния има над 600 000 бежанци, Словакия – над 210 000, в Унгария – над 250 000.

Досега у нас са пристигнали 94 500, от тях 50 000 са останали. От думите му стана ясно, че е устойчива тенденцията на оставащите, което е важно за прогнозирането на мерките за тези хора.

През последното денонощие на българска територия са пристигнали 4556 украинци, преминали , от тях 2356 останали.

„Характерно за последното денонощие, че всички автобуси са пристигнали със запазени места в хотелите. Най-много са пристигналите в Кранево – 109, Варна – 57. Вчера за пръв път са настанени и хора в Горна Оряховица, отчитат още властите“, каза Рачев. Той отчете, че около 25 000 са настанените у нас до този момент, което е в нощувки представлява 85 240 нощувки.

Рачев обясни още, че е изключително важно да се регистрират колкото се може повече хора за по-кратко време за временна закрила у нас. За тази цел са активирани всички кризисни щабове във всички области.

„Трябва ни кампания за пропагандиране на временната закрила на всеки, пристигнал от България. Този въпрос е ключов и е пътят към успешната интеграция. Хората

няма да изкарат една година в хотелите - ние трябва да намерим друго решение

на въпроса“, допълни полк. Рачев.

От зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев стана ясно, че голяма част от бягащите от войната в Украйна са настанени в големи хотели по Черноморието.

„Там, където има украински граждани е засилено полицейското присъствие, за да се осигури спокойствие“, каза Темелков. Той обясни още, че до всеки първоначален приемателен пункт е осигурен транспорт за лица, които пристигат у нас и не са ориентирани накъде да тръгнат. „До този момент нямаме хора, които да са на улицата, при неблагоприятни условия, подчерта зам.-министърът. По думите му контролът на границата е строг и е направено нужното, за да не се използва потока от , които имат недобри намерения.

Около 700 граждани на Украйна са регистрирани до момента, потърсили международна закрила. Има още толкова входирани молби, обясни Петя Първанова от Държавната агенция за бежанците. От думите й стана ясно, че се работи по това да се обясни на гражданите, че статута на временна закрила се придобива много по-бързо.

От транспортното министерство обясниха, че е създадена много добра организация и още на 26 февруари първите автобуси с бежанци са били на ГКПП "Дуранкулак",

„Имахме няколко курса към Киев, много рисковани, имаха проблеми шофьорите. В последствие не остана човек пожелал извозване от Украйна, това да не бъде организирано. В момента съществуват две автобусни линии за извозване.

Осигурили сме безплатен жп транспорт на територията на България за украински граждани, обясни Владимир Първанов от министерството на транспорта. Той обясни още, че има два блокирани кораба с български екипажи - единият е на Черноморск, другият в Мариупол. „Досега сме извозили шестима моряци, които са пожелали да напуснат корабите, каза той и добави, че са готови да съдействат на всеки, който желае евакуация по суша.

От министерството на туризма обясниха, че досега има заявени 99 места с капацитет за над 230 хиляди души за настаняване. Засега в тях са настанени над 25 000 граждани от Украйна са в места за настаняване. Ирена Георгиева от министерство на туризма обясни, че те са регистрирани в Националния туристически регистър. Тя посочи, че

първото плащане на хотелиери ще бъде осъществено в първите 20 дни на април,

а кандидатстването било изключително улеснено - с попълване на заявление колко граждани от Украйна са настанени. Важно уточнение е, че до 31 март ще се плаща за всички бягащи от войната граждани. След 31 март изискването е за граждани, получили временна закрила.

В момента няма обърнали се към Дирекция "Социално подпомагане" по места, обясни Жулиета Върлякова от министерството на труда и социалната политика. Тя обясни, че лицата в риск имат право на еднократна помощ в размер на 375 лв. Ако се стигне до отоплителен сезон, те ще имат право на помощи за отопление, както и на помощи за отглеждане на деца. Тя посочи още, че досега направен регистър на лицата пожелали убежище. От думите и стана ясно, че досега има 2 непридружени деца бягащи от войната.

50 карантинирани досега по границата

От здравно министерство от своя страна обясниха, че е направено всичко за да могат бягащите от войната да получат медицинско обслужване.

„Лицата, които идват от Украйна имат право на медицинско обслужване, ако са от уязвими групи. Осъществява се здравен контрол и превенция на граничните пунктове, като има над 50 карантинирани лица подчерта Васил Пандов здравно министерство. От думите му стана ясно, че децата имат право да бъдат включено в имунизационния кконтрол и календар у нас и като покрият имунизационния календар, ще могат да постъпят в училище. От здравно министерство отчетоха, че е активирана телефонна линия за обслужването на лица пристигащи от Украйна и има координация с всички РЗИ за да се извършва необходимо. Данните сочат, че вече шест украински бебета са се родили у нас.