0

В МРО днес излиза на протестно автошествие под мотото "Не предавай Македония". Войводите, начело с евродепутата Ангел Джамбазки, ще се съберат в Благоевград, след което ще потеглят по ПП Е-79.

Малко преди обяд при Кресна се очаква всички да се съберат пред паметника на Самуил.

От месеци ВМРО предупреждават, че родните управляващи готвят национално предателство по казуса със Северна Македония, като вдигне ветото за присъединяването й в ЕС.

"Северна Македония не е изпълнила всички официални критерии за членство в Евросъюза. Няма как да започне незабавно преговори държава, която нарушава Копенхагенските критерии. Това е готвеното национално предателство, за което предупреждаваме отдавна. Призовава всички на повсеместен и безсрочен национален протест под надслов #НеПредавайМакедония. Излизайте, протестирайте, блокирайте. Кръстовища, пътища, КПП-та и магистрали. Всичко и навсякъде. Само по този начин можем да защитим българската кауза в #Македония!", коментира Ангел Джамбазки.

Това е поредната подобно инициатива на ВМРО. В началото на месеца партията започна национална кампания в защита на българския национален интерес в двустранните отношения със Северна Македония.

Чрез редица протестни събития под надслов „Не предавай Македония“ членове и симпатизанти на организацията искат да покажат на управляващите, че "интересите на България и на македонските българи не се заменят, не се търгуват и не се продават за визи и авиолинии и че историята на двете държави е обща".

От ВМРО са категорични, че РС Македония няма място в ЕС, докато "не се отърве от коминтерновския модел на своята политика и не докаже, че ще гарантира правата на хората с българско самосъзнание. И никакви компромиси с това не са допустими нито сега, нито когато и да било", казват от партията.

Началото на мирните протестни действия в кампанията „Не предавай Македония“ беше поставено на 4 май в столицата.