0

П одсъдим за катастрофа по улиците на Стара Загора/ при която загина мотоциклетист и бяха ранени двама пешеходци/ британски поданик отрича да е напуснал мястото на произшествието и поиска по-лека от наложената му постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Подсъдим за катастрофа по улиците на Стара Загора/ при която загина мотоциклетист и бяха ранени двама пешеходци/ британски поданик отрича да е напуснал мястото на произшествието и поиска по-лека от наложената му постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

28-годишният петокурсник по медицина Ахмед Ариф, който е роден в Индонезия, но има британски паспорт поиска преводач от английски  като оправда  незнаенето на българския с чуждоезичната форма на обучение в Тракийския университет.Тричленният състав на окръжния съд в Стара Загора отказа промяна на мярката за неотклонение с аргумента, че подсъдимият може да се укрие или да напусне пределите на страната.Делото  срещу чужденеца ще стартира по общия ред на 11 април, до тогава той остава в ареста. Инцидентът стана късно вечерта на 3 октомври 2021 година на кръстовището на улиците „Генерал Столетов“ и „Цар Иван Шишман“, където лекият автомобил БМВ на британеца е предприел забранена маневра и в него фатално се удря мотоциклет Ямаха, каран от 42-годишния Георги Младенов. Мотоциклетистът почива на място, тежко ранени са чакащи зелен светофар на тротоара 16-годишно момиче и 53-годишен мъж. Виновният за трагедията Ариф, за когото има данни че е шофирал под влияние на дрога,  изоставя колата си и прави опит да се укрие в мрака, той е задържан от група ученици, които случайно разбират за случилото се. Затвор от 3 до 15 години очакват чужденеца при така повдигнатото му обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост и нанасянето на средни телесни повреди на пешеходците. Англичанинът твърди, че се е озовал в градския парк /на над 500 м встрани от мястото на катастрофата/ защото искал сам да отиде в полицията, но се объркал в тъмнината.