0

Б лизо 24 400 зрелостници са подали заявления да се явят на втора матура по профилиращ предмет, съобщиха от МОН. Близо 12 000 или половината от тях са решили да покажат знанията си по английски език на изпита, който ще се проведе на 20-и май. Това е и най-предпочитаната втора матура и тази година, след като през 2019-а измести ДЗИ по биология, като най-желан от зрелостниците.

Близо 24 400 зрелостници са подали заявления да се явят на втора матура по профилиращ предмет, съобщиха от МОН. Близо 12 000 или половината от тях са решили да покажат знанията си по английски език на изпита, който ще се проведе на 20-и май. Това е и най-предпочитаната втора матура и тази година, след като през 2019-а измести ДЗИ по биология, като най-желан от зрелостниците.

Други 741 младежи също ще положат изпит по английски, но върху учебното съдържание от общообразователната подготовка – като трета матура по желание.

На матура по български език и литература се очаква да се явят 46 655 дванадесетокласници, които са подали заявление да положат изпита на 18 май. Вторият ДЗИ е планиран за 20 май. Над 20 800 пък ще държат втора матура за придобиване на квалификация по професия. Интересът към биологията и географията сред останалите около 12 000 зрелостници, които ще полагат ДЗИ по профилиращ предмет, е почти еднакъв. Желаещите да държат изпит по биология са 2675. 646 пък са мераклиите за трета матура по предмета върху учебното съдържание от първи гимназиален етап (от 8-и до 10-и клас). 2282 зрелостници са избрали „География и икономика“ за втора матура, а 370 - за трета.

За първи път тази година има възможност да се положи втора задължителна матура по информатика

информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство и редки езици. От новите предмети най-голям интерес има към информационните технологии. 1044 дванадесетокласници са подали заявление да положат изпит по предмета като профилиращ, 39 – като трета матура по профилиращ предмет, а 14 – като трета матура, но върху учебното съдържание от общообразователната подготовка. На ДЗИ по информатика се очакват 255 зрелостници, а по предприемачество – 727.

Други ученици са избрали областта на изкуствата. Общо 122 зрелостници ще покажат теоретичните си знания и практически си умения по изобразително изкуство, а 71 - по музика. Малкият брой заявления в тези области се дължи на малкото ученици, които изучават тези предмети като профилиращи, посочат от МОН.

Почти 3200 зрелостници имат намерение да се явят на трета матура по желание. 83% от тях ще държат изпит по предмет, който са изучавали в общообразователната подготовка. Всички традиционни учебни предмети присъстват като допълнителни държавни зрелостни изпити. Отделни ученици искат да положат матура по корейски, румънски, китайски, японски, арабски, португалски и латински език. Най-малко заявления са подадени за изпита по пожелание по рядък език – общо 26