0

С лед като миналата седмица от МОН отчетоха спад на положителните тестове за коронавирус в училище, тази седмица те пак тръгнаха нагоре и има покачване на бройките и при ученици, и при учители, и непедагогически персонал. Това сочат данни от изследването на 21-и февруари.

След като миналата седмица от МОН отчетоха спад на положителните тестове за коронавирус в училище, тази седмица те пак тръгнаха нагоре и има покачване на бройките и при ученици, и при учители, и непедагогически персонал. Това сочат данни от изследването на 21-и февруари.

Скринингът в понеделник е установил

позитивни проби при 373 учениците

През миналата седмица те бяха 274. В начален етап заразените са общо 153. Положителните проби в прогимназията са 131, а при учениците от гимназиален етап – 89. 109 учителите също са дали положителна проба, докато 14 февруари техният брой беше 88.  При непедагогическия персонал положителните проби са общо 77 при 43, установени през миналата седмица

Запазва се положителната тенденция на увеличение на учениците, които се обучават присъствено. От този понеделник

в клас са 553 хил. деца и младежи

което представлява ръст с 53 хил. спрямо седем дни по-рано. По-високият дял на присъствено обучение в страната се дължи на облекчените противоепидемични мерки в някои области.

Тази седмица все повече ученици учат присъствено без да бъдат изследвани за COVID-19 – 84 000 при 69 000 преди седем дни. По-голямата част от тях – над 77 800, притежават „зелен сертификат“. За последните три седмици учениците с такъв документ са се увеличили с близо 30 000. Тези деца присъстват в часовете, след като представят сертификат за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

Други почти 6200 ученици също учат присъствено, без да бъдат тествани за вируса, но заради ниска обща заболяемост в съответната община - под 250 на 100 000 души.

Според официални данни на Министерството на здравеопазването изцяло ваксинираните гимназисти са 9,72%. Към днешна дата близо 18% от учениците от 5-и до 12-и клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.