0

П отомка на мароканските бербери, родената в либийската столица Триполи и работеща в популярното сатирично предаване на Media set Striscia la Notizie/Голата истина/ Раджае Безаз засне в Стара Загора филм за българските цигани – калайджии, като отдели специално място за празника Тодоровден.

Потомка на мароканските бербери, родената в либийската столица Триполи и работеща в популярното сатирично предаване на Media set Striscia la Notizie/Голата истина/ Раджае Безаз засне в Стара Загора филм за българските цигани – калайджии, като отдели специално място за празника Тодоровден.

33-годишната телевизионна водеща, която доби популярност с участието си през 2011 година в италианския Биг Брадър разказа пред журналисти  в Града на липите, че разбрала за традиционния калайджийски празник от социалните мрежи. Тя особено впечатлена от твърденията , че у нас има „пазар на булки“ и това я накарало да пристигне на място, за да провери дали е истина.

Като дете на араби, които се преселват в Италия когато тя е на 10 години Раджае има интересни схващания за мястото на жените в обществото, за собствената си интеграция в света на Стария континент преди година тя разказа в книгата си „Щастливият арабин“.

Берберката има вече няколко доста успешни участия в  киното и телевизионните сериали, но признава че се вижда поне засега като специален кореспондент на Striscia la Notizie.Преди броени дни Раджае публикува от официалната си страница в социалната мрежа /там тя има над 120 000 последователи!/ свои размисли за новата бежанска вълна, този път от Украйна. Там тя споделя:“Да бягаш от местата си, да бъдеш принуден да бягаш, без да знаеш дали и кога можеш да се върнеш е едно от най-ужасните преживявания, което за съжаление видях с очите си в Лесбос през септември 2019. Този красив гръцки остров се превърна в най-големият бежански лагер в Европа, където мигрантите живееха (и все още живеят) в екстремни условия, дори по-лоши след голям пожар през 2020 г.Историите на тези бежанци ме накараха да си обещая никога да не забравям, никога да не мълча и да разказвам за живота им. „.В репортерската си практика Раджае има и неприятни спомени, сред тях е брутално нападение над нея и екипа й през февруари м.г. в Рим докато заснема случай за нехуманно отношение към бежанци. По време на снимките в Стара Загора красивата млада дама беше облечена с ярко червено яке, което е своеобразна запазена марка за нея. По този повод Раджае е споделяла, че червеното е цветът на огъня, страстта, кръвта и преди всичко на мароканското знаме.

Очаква се филмът от Стара Загора да бъде представен на зрителите през седмицата.