0

П овечето от влизащите през Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ украинци пътуват транзитно през страната ни, съобщиха от областната управа в Русе.

Повечето от влизащите през Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ украинци пътуват транзитно през страната ни, съобщиха от областната управа в Русе.

Не се наблюдава засилен мигрантски натиск и ситуацията на пункта е спокойна. От началото на войната в Украйна през съоръжението между Русе и Гюргево са преминали малко над 20 000 украинци, като само за последното денонощие те са 2700. Голяма част от тях се отправят към Турция и Гърция.

На граничния пункт е обособено специално трасе за преминаване на автомобили и автобуси от Украйна. Има създадена организация за временно приютяване на лица, потърсили убежище в България. Никой от бягащите от войната хора досега не е имал нужда от допълнителна помощ за настаняване и изхранване и нито един не е останал на територията на Русенска област. Общината в Русе има готовност да приеме украински деца в яслени групи или в детски градини, но до момента такива искания не са постъпвали.