0

М С взе решение да се предостави хуманитарна помощ на Украйна под формата на болнично-медицинско оборудване като палатки - 30 броя, спални чували - 450 броя, походни легла, възглавници, стационарни генератори, както и лекарства като антибиотици и аналгетици. Това заяви на брифинг пред медиите говорителят на кабинета Лена Бориславова.

МС взе решение да се предостави хуманитарна помощ на Украйна под формата на болнично-медицинско оборудване като палатки - 30 броя, спални чували - 450 броя, походни легла, възглавници, стационарни генератори, както и лекарства като антибиотици и аналгетици. Това заяви на брифинг пред медиите говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Предстои и оказване на подкрепа на украинските граждани под формата на освобождаване от тол такси на конвой с хуманитарна помощ, които пътуват през територията на страната.

В контекста на колективния отговор на Европа и ЕС МС взе решение България да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество. Това е съгласувано от всички държави членки на ЕС, допълни още Бориславова.

Лена Бориславова поясни още, че руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е била привикана във външно министерство, за да даде обяснения относно руския дипломат, който е извършвал разузнавателна дейност у нас. Митрофанова обаче е отказала да се яви, като е изпратила свой заместник.

"Работим заедно със службите, премиерът комуникира директно с Външно министерство. Днес е била поканена посланичката да се яви във Външно министерство, но, доколкото знам, е отказала и е изпратила свой заместник. Предприети са всички необходими мерки, в това число преглеждаме и възможността за идентифициране на допълнителни лица, които евентуално поставят под въпрос техния дипломатически статус, понеже не изпълняват само дипломатически функции", каза Бориславова. Тя не влезе в широки детайли обаче относно личността на въпросния дипломат, нито пък отговори на въпрос от колко време той е в България.

"От началото на ескалирането на ситуацията между Русия и Украйна българските служби са на завишено ниво на готовност и правят проверки по всички направления, които са от значение за националната сигурност", увери тя.