0

С лед дебат продължил 8,5 часа, Комисията по конституционни и правни въпроси в НС гласува на първо четене да бъдат закрити спецпрокуратурите и спецсъдилищата. Това стана малко след 23 часа на 16 март т.г. с 12 гласа "за", 5 "против" и без въздържали се. Предстои законопроектът за промени в Закона за съдебната власт да влезе в пленарна зала за първо гласуване, а след това да се върне обратно в правната комисия за редакции.

След дебат продължил 8,5 часа, Комисията по конституционни и правни въпроси в НС гласува на първо четене да бъдат закрити спецпрокуратурите и спецсъдилищата. Това стана малко след 23 часа на 16 март т.г. с 12 гласа "за", 5 "против" и без въздържали се. Предстои законопроектът за промени в Закона за съдебната власт да влезе в пленарна зала за първо гласуване, а след това да се върне обратно в правната комисия за редакции.

Законопроектът е внесен от МС. Той предвижда делата за организирана престъпност и за корупция по висшите етажи на властта да бъдат прехвърлени в окръжните съдилища според мястото на извършване на престъплението, както беше преди 2012 г. Съдиите и прокурорите от закритите спецсъдилища и спецпрокуротури ще подават заявления до ВСС къде искат да бъдат назначени. Магистратите, които са заети с дела в съдебна фаза, ще бъдат командировани в съответния окръжен съд, където е отишло делото, за да го доразгледат.

Законопроектът предвижда и отмяна на кариерните бонуси за членовете на ВСС, главния съдебен инспектор и инспекторите от Инспектората на ВСС с мотив гарантиране на справедливо израстване в съдебната система.

В заседанието на правна комисия бяха поканени и участваха членове на ВСС, главния прокурор Иван Гешев, представители на спецпрокуратурите и спецсъдилищата, на НСлС, на КПКОНПИ, на Висшия адвокатски съвет.

Подред становището си изказаха членове на правната комисия от всички парламентарни групи. От „Продължаваме промяната“ заявиха, че подкрепят законопроекта. Мотивът им за закриването на спецсъдилищата и връщането на делата в обикновените съдилища е „да не бъде съдът политически трибунал“. „Къде са присъдите по знаковите дела, за корупция по високите етажи на властта?“, попитаха от „Продължаваме промяната“ в подкрепа на тезата им за неефективност на спецсъдилищата.  

От ГЕРБ заявиха, че закриването на спецсъдилищата не е съдебна реформа. „Хората искат дела в разумни срокове, а в този законопроект няма нито един механизъм за сроковете. Целите на този законопроект са печелене на политически дивиденти“, заяви Дани Каназирева. Тя цитира статистика, че висящите дела с фактическа и правна сложност в спецсъдилищата са 144 с 886 обвиняеми, по тях има над 1200 вещи лица. Всеки от командированите магистрати да доразгледа дело ще може да обжалва това. Неяснотата в статута им ще продължи неопределено време, ще има самоотводи. „Вие категорично ще блокирате тези дела. Те ще потънат и ще изтекат давностните срокове“, каза още Каназирева. От друга страна, има зависимост по места  между подсъдимите и местната общественост и това поставя под риск събирането на доказателства за тежки престъпления – трафик на хора, наркотрафик, организирани измами, корупция. „Вие поставяте в много сериозен обществен риск страната ни в посока организираната престъпност, разхвърляйки тези дела в цялата страна“, категорични са от ГЕРБ.

„Няколко десетки дела ще бъдат блокирани. Олигарсите спонсорират цялото това начинание. Най-вероятно опитът им ще бъде успешен. Ще се измъкнат и много организирани престъпни групи. Това е целта на този хаос. Не е проблем на спецсъда, че стана толкова голям, законодателен проблем е, че беше разширена неговата компетентност“, заяви Хамид Хамид от ДПС.

„Подкрепяме закриването на спецправосъдието, което е наш ангажимент пред избирателите и е залегнал в коалиционното споразумение. То е неефективен механизъм, който служи за бухалка. Ще участваме в работни групи преходът да стане гладък“, заяви Явор Божанков от БСП.

„Ще подкрепим законопроекта. Ние имаме последователна позиция за това“, каза Андрей Михайлов от „Има такъв народ“.

„Спецправосъдието се превърна в символ на предишно авторитарно управление“, заяви Атанас Славов от ДБ.

От „Възраждане“ също заявиха, че ще подкрепят законопроекта. Техните мотиви са, че има неефективност на този вид правосъдие, има и ще има много дела в Страсбург срещу страната. Партията ще предложи промяна в НПК за отговорност на прокуратурата, за СРС-тата. Ако процесуалният закон е лош, няма значение къде се прилага – в спецсъда или в окръжните съдилища, казаха още от „Възраждане.

Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред депутатите, че законопроектът наистина не е съдебна реформа, а първа крачка към нея. „В България имаме забавено правосъдие, чудовищно дълги производства и на досъдебната, и в съдебната фаза. В Министерство на правосъдието работим по промени в закони, така че да има по-бързо правосъдие“, каза Йорданова. 

Ръководителят на апелативният спецсъд Георги Ушев коментира пред правната комисия: „Разбрахме кой как ще гласува по парламентарни групи. Защо тогава сме тук? Не знам дадени ли са на някого някакви пари, за да бъдем закрити. Ние сме тук с наивното убеждение, че това, което ще кажем, ще формира вашето убеждение по законопроекта. Ликвидирането на спецправосъдието ще е изцяло във вреда на българското общество и отстъпление от наши ангажименти към европейските институции. Моделът от преди 2012 г. е доказано неефективен."

Главният прокурор Иван Гешев също изрази становище пред депутатите. „Трудно е да коментирам политически изказвания. Това е най-лошият продукт, който излиза от министерство на правосъдието. Мотивите за промяната са манипулативни. Ни сме тук за декор, за предварително взето решение. Останах с впечатление, че за голяма част от народните представители това, което ще кажа, няма значение. Благодаря на колегите от спецсъдилищата за работата им при колеблива подкрепа от българската държава, а през последната година и половина без каквато и да подкрепа от държавата, под натиск от институциите. За българските граждани ще кажа -  все едно италианската държава да закрие съда „Антимафия“. Ще има масови отводи на съдии по делата в съдебна фаза, които ще отидат в окръжните съдилища, и делата ще трябва да започнат отначало. Част от несменяемостта на магистратите е местоработата им, никой не може да работи на друго място, командироването е само 3 месеца. Ще има реакция от европейските институции  неприемлива за българската държава. Този закон ще катастрофира в Конституционния съд. Ще питам КС дали закриването на спецсъдилищата не нарушава  разделението на властите. Утре може да закриете ВКС“, каза Гешев.