0

Н овоприетите студенти от чужбина ще могат да се записват по-лесно във вуза, в който са приети благодарение на предложените от просветния министър акад. Николай Денков промени в наредбата, регламентираща приема им. С тях отпада изискването за представяне на медицинско свидетелство от университета в МОН при издаване на удостоверение за виза тип D. По този начин младежите ще могат да вземат по-лесно удостоверението и да кандидатстват за дългосрочно пребиваване. След като получат визата, могат да бъдат записани и в избрания от тях университет.

Новоприетите студенти от чужбина ще могат да се записват по-лесно във вуза, в който са приети благодарение на предложените от просветния министър акад. Николай Денков промени в наредбата, регламентираща приема им. С тях отпада изискването за представяне на медицинско свидетелство от университета в МОН при издаване на удостоверение за виза тип D. По този начин младежите ще могат да вземат по-лесно удостоверението и да кандидатстват за дългосрочно пребиваване. След като получат визата, могат да бъдат записани и в избрания от тях университет.

Новоприетите чуждестранни студенти тази година са 1700, сочат данните на МОН. От тях 903-ма са само с виза D. Според сега действащата нормативна уредба при издаване на удостоверение за нея висшите училища трябва да представят в МОН медицинско свидетелство, издадено в едномесечен срок преди датата на кандидатстването и заверено от органите в страната, от която лицето кандидатства. От доклада с частичната оценка на предложените промени става ясно, че заради бюрокрацията периодът не е достатъчен и не всички успяват. „Процесът по заверяване на документа в повечето случаи отнема повече време от установения срок, поради което кандидатите често пъти не успяват да изпълнят изискването да предоставят валидно медицинско свидетелство“, пише в доклада на дирекция „Висше образование“ към МОН. Оттам допълват, че целта е да се улесни достъпът на чуждестранни кандидат-студенти до обучение в българските висши училища. Образователният министър акад. Николай Денков посочва, че предложените промени са на база идентифицирани в практиката проблеми и очакваният резултат от тях е създаване на нормативни предпоставки за оптимизиране на изискваните документи, които следва да бъдат представени от висшите училища в Министерството на образованието и науката с цел издаване на удостоверение за виза - вид D, на кандидатите“.

Регламентира се и възможността образователното министерство да издава удостоверение за приемане, което да послужи за записване в съответното висше училище.

С промените висшите училища ще трябва да посочват освен наименование на специалността, образователно-квалификационна степен, форма и срок на обучение по утвърден учебен план, и информация за балообразуващите предмети и приемни изпити за съответната специалност. Причината за новото изискване е, че практиката показвала, че в някои случаи висшите училища при изпращане на документите не предоставят информацията или определят като балообразуващи предмети от дипломата, по които лицето е получило добри оценки.