0

П родължава акцията на Българския червен кръст (БЧК) „Купи и дари“ в търговските вериги. От благотворителната организация уточниха, че тя е постоянна във всички по-големи супермаркети на страната за набиран е на хранителни продукти в помощ на украинските бежанци.

Продължава акцията на Българския червен кръст (БЧК) „Купи и дари“ в търговските вериги. От благотворителната организация уточниха, че тя е постоянна във всички по-големи супермаркети на страната за набиран е на хранителни продукти в помощ на украинските бежанци.

Три дни след началото на войната в Украйна - на 27 февруари 2022 г. към всички областни центрове на БЧК са сформирани доброволчески екипи за набиране на дарения. В съответствие с изискванията за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой по време на пандемия, се спазват насоките на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови, пише на сайта на БЧК.

За дарения на употребявани дрехи, БЧК предоставя възможност за депозирането им в специално предназначени за целта контейнери, с логото на организацията. БЧК разбира значението на предоставяните дрехи не просто като базова потребност, но и като важни за запазване на човешкото достойнство. БЧК поддържа бедствен резерв, който може да бъде допълнително предоставен при продължаваща нужда от хуманитарно подпомагане. Тези запаси са третирани, съгласно всички санитарни изисквания, уточняват от организацията.

Поради непрестанно нарастващите нужди от подкрепа за пострадалото население в Украйна, по молба на Украинския Червен кръст, БЧК обяви кампания за набиране на материални дарения.

Най-неотложни са нуждите от: нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки; спално бельо; топли завивки; хигиенни материали.